Zeven vermisten na botsing tussen Amerikaans oorlogsschip en containerschip

Het Amerikaanse oorlogsschip USS Fitzgerald is voor de Japanse kust gebotst tegen een containerschip uit de Filipijnen. Dat meldt de Amerikaanse Navy in een persbericht. De Zevende Vloot van de marine onderzoekt momenteel "de ernst van de verwondingen" bij de opvarenden en de opgelopen schade, aldus de Amerikaanse media. Volgens de Japanse media zouden zeven bemanningsleden van het Amerikaanse schip vermist zijn, en raakte één persoon gewond.

De botsing tussen de destroyer en het Filipijnse schip gebeurde zaterdag om 02.30 plaatselijke tijd (vrijdag 19.30 uur Belgische tijd), op zowat 56 nautische mijl (100 kilometer) ten zuidwesten van Yokosuka. De Navy heeft de hulp ingeroepen van de Japanse kustwacht.

Geen van de schepen riskeert te zinken, aldus het Japanse persagentschap Kyodo. Een bron binnen het leger liet weten dat het de USS Fitzgerald niet op eigen kracht kan varen, en dat er sleepboten worden ingezet, aldus CNN. De Japanse televisiezender NHK meldt ook dat de destroyer onder de waterlijn beschadigd raakte.

Nog zeven personen vermist

De Japanse kustwacht heeft bevestigd dat zeven mensen nog vermist zijn, en zeker een persoon gewond raakte. Hij raakte gewond aan het hoofd, maar over zijn toestand is geen informatie bekend. Hij werd geëvacueerd met een helikopter.

De USS Fitzgerald, een raketafweerschip dat sinds 1995 dienst doet, is gestationeerd in Yokosuka, aldus CBS News. Zijn bemanning bestaat uit ongeveer 23 officiers, 24 onderofficiers en 291 leden van de Navy. Volgens CNN werden aan het schip in februari nog voor 21 miljoen dollar aan renovatie- en herstellingswerken afgerond.

Meest gelezen