25 burgers gedood bij bombardement op markt in Jemen

Bij een luchtbombardement op een markt in het noorden van Jemen zijn zondag zeker 25 burgers om het leven gekomen. Dat melden ooggetuigen en ziekenhuisbronnen.
AP2009
Archieffoto

De luchtaanval gebeurde op een markt in de noordelijke provincie Saada. Dit is een bolwerk van de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen.

Het luchtbombardement werd vermoedelijk uitgevoerd door de Arabische coalitie geleid door Saudi-Arabië. 

Op de markt waren veel verkopers van qat. Qat is drug afkomstig van een boompje dat in de bergen van Jemen groeit. De consumptie van qat is streng verboden in Saudi-Arabië.

Oorlog sinds 2014

De Jemenitische oorlog woedt sinds september 2014. De Houthi-rebellen, gesteund door de aanhangers van ex-president Ali Abdallah Saleh, vechten er tegen milities trouw aan huidig president Abd Rabbuh Mansur al-Hadi.

Sinds maart 2015 mengt zich ook een coalitie van soennitische landen onder leiding van Saudi-Arabië in het conflict, die luchtaanvallen uitvoert op de Houthi's. 

Bij het Jemenitische conflict zijn volgens voorzichtige tellingen al ruim 8.000 doden gevallen, een groot deel daarvan door Saudische raids.

Humanitaire ramp

Jemen staat aan de afgrond door een burgeroorlog, Saudische bombardementen, de aanwezigheid van al-Qaida (AQAP), hongersnood en een cholera-epidemie die al bijna 1.000 levens heeft gekost.

Ongeveer twee derde van de Jemenitische bevolking, 19 miljoen mensen, heeft dringend nood aan humanitaire hulp. 

Meest gelezen