2.000 zen-zoekers bij massa-yoga in Terkamerenbos

Het is internationale dag van de yoga vandaag en in het Terkamerenbos in Brussel hebben een kleine 2.000 zen-zoekers zich verzameld om samen aan yoga te doen. Op een heuvelflank in het bos, aan de vijver, hebben ze massaal genoten van de zon, maar vooral samen rust, genot en ontspanning gezocht.

Na een videoboodschap van de Indiase premier, die yoga verheerlijkt en propageert, kan de grote groep eraan beginnen. Een publiek van voornamelijk sportieve blanke vrouwen, licht gekleed, zonnebril op, op zoek naar een moment van totale ontspanning. Een relaxatiebad voor lichaam én geest.

Indische dames, getooid in gewaden met een schakering van smaragdblauw, spreken op zachte toon de groep toe. oe bewegingen voor, manen aan om het ritme van het hart te volgen, doen armen omhoog gaan en sluiten duizenden ogen met enkele rake woorden. Het bos zucht en puft mee met de ademhaling van de yogi, zowel ervaren mensen als beginnelingen en jonge nieuwsgierigen.

Yoga helpt en doet deugd. “Ik doe het wel vaker eens op mijn werk en het brengt me tot rust. Nu ook weer”, hoor je een jonge vrouw zeggen. “Het doet eindelijk dat molentje in mijn hoofd stoppen, eindelijk eens een moment van totale rust, nadien draait dat molentje weer wel, maar toch wat trager”, grapt een andere vrouw. “Een andere vorm van sport, rustgevend en relaxerend”, hoor je ook nog. En een oudere dame, met al enkele uren yoga op de teller zegt: “Meestal moet je dat binnen doen, in zaaltjes en centra, nu eens in het bos en op een zonovergoten grasveld, dat is helemaal iets anders". De twinkeling in haar ogen is al zen op zich.

Hype

Organisator Mark De Geest wil ook die openheid voorop zetten: “In het begin zaten we in Brussel wat vast in onze centra en zalen en in het alternatieve circuit, nu is er een hype, nu leeft het, nu zijn we naar buiten gekomen en kan iedereen, jong en oud, uit de brede lagen van de bevolking, ervan genieten. En ja, het is alweer mooi weer, bijna altijd op onze internationale dag van de yoga. Belangrijk symbool voor ons is de zonnewende, en zie, het is weer zover”.

En hij zet zijn hoed goed, en gaat de massa tegemoet. Die synchroon, geconcentreerd en zalig zen zoekend van het Terkamerenbos even een yogatempel maakt. In open lucht.

Meest gelezen