"Ad fundum-cam op Graspop zet aan tot overmatig drankgebruik"

De FOD Volksgezondheid overweegt om een klacht in te dienen bij de reclamewaakhond JEP tegen het metalfestival Graspop in Dessel vanwege een "ad fundum-camera". Daarbij moet diegene die in beeld komt zijn pint in één keer leegdrinken. "Wij vinden dat aanzetten tot overmatig drankgebruik."

De ad fundum-cam, een variant op de intussen welbekende "kiss cam", moest de festivalgangers aan het hoofdpodium van Graspop entertainen tussen de optredens door. En dat lukte ook aardig, want de beelden werden op gejuich onthaald door de metalfans. Het principe is eenvoudig: wie in beeld komt, moet zijn pint in één keer leegdrinken. Ook Studio Brussel-presentatrice Sofie Engelen deed mee.

"Promoten van overmatig drankgebruik is verboden"

Maar niet iedereen vindt het onschuldig vertier. Bij de FOD Volksgezondheid zijn ze niet te spreken over de ad fundum-cam. "Dit kan voor ons niet. Wij vinden het aanzetten tot overmatig drankgebruik", zegt Paul Van den Meerssche van de controledienst van Volksgezondheid, die benadrukt dat het gaat om een evenement waar ook jongeren aanwezig zijn.

"We overwegen om een klacht in te dienen bij de JEP, de Jury voor Ethische Praktijken", zegt Van den Meerssche. Dat is de reclamewaakhond die bekijkt of reclameboodschappen de geldende afspraken niet overtreden. "De JEP heeft een convenant afgesloten met de sector die duidelijk zegt dat het promoten van overmatig drankgebruik verboden is."

"Korte en ludieke campagne"

Peter Van Geel, de organisator van Graspop, vindt de heisa overdreven. Hij heeft het over een "korte, ludieke campagne". "Volgens mij is er geen enkele minderjarige in beeld gekomen - het overgrote deel van de toeschouwers hier is ook niet minderjarig - en lang niet iedereen dronk bier. Zo waren er ook ad fundums met frisdranken of alcoholvrij bier. Het was gewoon een leuk ideetje dat kort op onze schermen verschenen is, niet meer", zegt hij aan Het Nieuwsblad.

Aan onze redactie voegt hij eraan toe dat de ad fundum-cam vandaag niet meer werd vertoond en dat ze bij Graspop wel degelijk begrip hebben voor het standpunt van de FOD Volksgezondheid. "Het was een ludieke actie die ook op die manier door het publiek werd gepercipieerd. Niemand werd verplicht om ad fundum zijn drankje – frisdrank, water of bier - uit te drinken."

Meest gelezen