"De lucht voelt onaangenaam om in te ademen"

De Belgische Elisabeth Annicaert woont in de getroffen regio in Portugal. Haar eigen huis en velden worden niet bedreigd door de vlammenzee, en ze moet voorlopig niet geëvacueerd worden, maar de impact van de felle brand voelt ze wel. Lieve Burssens, die op ruim 40 kilometer van de brand woont, heeft "een onweer zonder regen" gezien.
AFP or licensors

"Ik zie vooral veel rook. De zomerzon breekt er zelfs niet door en de hemel is volledig overtrokken", vertelt ze aan VRT Nieuws. "De lucht die je inademt, voelt onaangenaam, ook al ligt die grootste brandhaard hier nog vrij ver vandaan. Daarom evacueren ze nu volop mensen op plaatsen waar je amper nog kan ademen."

Dat er deze periode van het jaar bosbranden ontstaan in Portugal, noemt Annicaert niet uitzonderlijk. "Op zich zijn we dat elk jaar in zekere zin gewoon, maar nu zien we taferelen die zich normaal pas aan het einde van de zomer voordoen. Ik vermoed dat het zo fel brandt omdat er deze winter enorm weinig regen is gevallen. Daardoor ligt alles er bij het begin van het warme zomerseizoen superdroog bij. Je ziet de natuurlijke waterbronnen opdrogen."

"Wind bemoeilijkt bluswerken"

"Daarnaast is het grote probleem de wind, die de omstandigheden voor de brandweermannen erg bemoeilijkt", vertelt ze. "De brand is gisterenavond ontstaan, en meteen aangewakkerd. Bovendien mogen er 's nachts geen vliegtuigen vliegen, waardoor er vanuit de lucht niet geblust kan worden. Dan is het vuur quasi niet te stoppen. Mensen die wilden vluchten met hun auto, zijn bovendien vast geraakt. De wegen zijn niet op tijd afgezet, waardoor mensen de verkeerde richting zijn uitgereden, en er geen uitweg meer was."

De woning van Annicaert ligt niet in de evacuatiezone, maar ze is elke zomer op haar hoede voor branden. "We zijn elk jaar bang dat het vuur ooit eens tot aan ons huis geraakt. Heel de zomer zijn we op onze hoede. We verlaten ons land dan amper, zodat we alles goed in de gaten kunnen houden en op tijd kunnen ingrijpen indien nodig. Als het hier brandt, dan kan het heel snel gaan."

"Onweer zonder regen"

Lieve Burssens woont op 45 kilometer van de grootste brand. "Het is abnormaal warm voor de tijd van het jaar. Daardoor is er onweer ontstaan, maar zonder regen, met enkel bliksem en donder. Die bliksem is op verschillende plekken ingeslagen."

Burssens merkte afgelopen nacht al op dat het aan het branden was. "Toen we op weg waren naar huis na het werk in ons restaurant, was er omstreeks 1 uur vannacht een enorme gloed te zien aan de horizon", vertelt ze. "Dat is atypisch, omdat een eventueel vuur normaal mildert in de loop van de nacht. Maar nu was de brand immens groot."

Momenteel merkt ze weinig van de verwoestende vuurzee. "Vreemd genoeg zie ik een mooie, open, blauwe hemel. Hoewel de wind in onze richting waait, is de hemel niet betrokken en ruiken we de brand ook niet."

Meest gelezen