"Die neus van Kidman, dat was echt een brug te ver"

"Bah. Stel je de grootsheid van Virginia Woolf voor alsof die veranderd is in een compleet verminkte zot met een echt lelijke neus." Professor Jane Marcus, die verschillende essays schreef over de Britse schrijfster van onder meer "Mrs Dalloway" en "To the lighthouse", was op nieuwswebsite The New York Times alvast duidelijk wat ze vond van de film "The hours" over 3 vrouwen wier levens door een roman van Woolf verbonden zijn met elkaar. Een van die vrouwen was Woolf zelf, een rol van Nicole Kidman. De Australische actrice, die dinsdag 50 wordt, werd daarbij voorzien van een opvallend stukje plakwerk op de eigen neus en zal, ondanks het winnen van een Oscar voor die rol in 2003, eerder daarvoor herinnerd worden dan om de acteerprestatie zelf.

"Wat voor mij een echte afknapper is, is die neus. Kidman was duidelijk afgeleid door dat ding in het midden van haar gezicht, waardoor ze voortdurend scheel leek te kijken. Waren haar tijdgenoten dan in de ban van haar neus? Mij is nooit opgevallen dat haar "slurf" haar uiterlijk in die mate bepaalde", voegde Woolf-experte Martha Musgrove er nog aan toe. Het deed The New York Times in februari 2003 alvast besluiten: "De neus was de druppel die de emmer deed overlopen."

Op website The Make Up Gallery onderstreepte men Kidmans prestatie als volgt: "Vraag wie dan ook wat hij of zij van de film vond en meer dan waarschijnlijk krijg je een antwoord dat over de namaakneus gaat. Het was niet alleen een opvallende neus, misschien is die neus ook wel de bekendste uit de filmgeschiedenis."

Toen de Oscarnominaties bekendgemaakt werden, en Kidman een van de genomineerden was in de categorie "Vrouwelijke hoofdrol", concludeerden een aantal filmrecensenten dat dit het gevolg was van de neus. Want, aldus filmwebsite Skinema, "ze hadden ook een andere actrice kunnen nemen, met een natuurlijk vollere neus. Maar nee, ze namen Kidman en maakten haar onherkenbaar met een fopneus. Omdat je dan beter opvalt bij de Academy, verantwoordelijk voor de Oscars."

Kidman zelf zag de bui wel hangen toen ze voor het eerst de neus aangeplakt kreeg: "Gosh, dit kan er echt wel heel belachelijk gaan uitzien, of het kan me helpen helemaal in mijn rol op te kunnen gaan."

"Ik probeer deze rol te spelen door haar te voelen, eerder dan door me een andere fysiek te geven. Die neus, dat is een extra laag, maar het moet van binnenuit komen", aldus Kidman aan Los Angeles Times in januari 2003. Filmproducent Scott Rudin vond de aandacht van de neus dan weer overdreven, "omdat het de aandacht wegtrekt van de prestatie van Kidman. Die neus maakt deel uit van haar rol, maar vertegenwoordigt niet het geheel dat Kidman presteert."

Het was alvast niet evident om met dergelijke neus te acteren. Kidman in september 2012 in het radiopraatprogramma "Kyle & Jackie O Show": "Drie uren lang had ik in de make-upstoel gezeten. Toen ik een scène onder water moest opnemen, duurde het welgeteld één minuut om de neus van mijn gezicht te doen weken. Ik kroop in het water en ik zag 'm al drijven. En eigenlijk haat ik dergelijke dingen op mijn gezicht. Ik lijd aan claustrofobie en als zoiets op je gezicht geplakt wordt, ik verzeker je, dan kan je niet langer fatsoenlijk ademen."

Toch bleek de namaakneus Kidman ook van pas te komen tijdens de opnames. Haar huwelijk met steracteur Tom Cruise lag immers in de lappenmand en de neus bleek een ideale manier om de paparazzi te slim af te zijn.

Uiteindelijk won Kidman dus een Oscar voor haar rol in "The hours". En zelfs tijdens de uitreiking in maart 2003 kon Denzel Washington niet nalaten, toen hij de naam van Kidman uit de envelop haalde, een grap te maken over de neus: "And the Oscar goes to, by a nose, Nicole Kidman":

Na "The hours" volgden bioscoopsuccessen voor Kidman zoals "The Stepford wives", "The golden compass", "Australia", "Paddington" en "Lion", waarvoor ze opnieuw een Oscarnominatie in de wacht sleepte. Kidman, die dus dinsdag tram 5 mag opstappen, is intussen getrouwd met de Amerikaanse zanger Keith Urban en heeft 4 kinderen.

Meest gelezen