Britse minister: "Gevelbekleding Londense woontoren was verboden"

Het materiaal waarmee de gevels van het uitgebrande appartementsblok in Londen bekleed waren, is verboden in Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse minister van Financiën Philip Hammond gezegd. Die gevelbekleding werd in 2016 nog vernieuwd. Ieder getroffen gezin krijgt een vergoeding van 5.500 pond (6.410 euro) meldt de Britse regering.
Mischa Saag

Na de brand in het Londens flatgebouw  wordt gespeculeerd of het materiaal dat gebruikt werd als gevelbekleding een rol kan gespeeld hebben bij de brand. "Ik begrijp dat de brandbare gevelbekleding, die in Europa en de VS verboden is, hier in Groot-Brittannië ook verboden is", zei minister Hammond aan de BBC.

Er wordt onderzocht of de voorschriften inzake brandbeveiliging met voeten zijn getreden. Volgens de commerciële zender ITV zou ervoor gekozen zijn geen brandwerende gevelbekleding te kiezen omdat die 2 pond per paneel meer kost.

Onderzoek naar materiaal en naar manier van bekleding

De nieuwe minister voor Londen Greg Hands heeft tegenover de commerciële zender Sky gezegd dat het politie-onderzoek naar de brand zowel de gevelbekleding zelf als de manier waarop die is aangebracht bekijkt. Ook volgens Hands zou de gevelbekleding niet volgens de regels zijn geweest, al nuanceert hij door te zeggen dat eerst dient uitgeklaard welke er precies is gebruikt.

Volgens de Londense burgemeester Sadiq Khan zijn torens die in de jaren zestig en zeventig zijn gebouwd, zoals Grenfell, niet volgens de huidige normen opgetrokken. Een gevolg van de tragedie kan zijn dat de ergste misrekeningen uit die jaren systematisch worden afgebroken, schreef hij in het zondagsblad The Observer.

Volgens de Britse nationale gezondheidsdienst NHS blijven er nog negen mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Getroffen gezinnen krijgen 5.500 pond

Ieder gezin krijgt van de regering een vergoeding van minstens 5.500 pond, dat is 6.410 euro. Wie het geld kan gebruiken, kan het al vanaf maandag krijgen.

In een verklaring verspreid door de openbare omroep BBC, belooft premier May dat haar regering "absoluut al het mogelijke zal blijven doen om de getroffenen te helpen in de moeilijke dagen, weken, maanden en jaren die eraan komen".

Meest gelezen