De Gucht: "Ernstige kans dat Britten in de EU blijven"

Karel De Gucht (Open VLD) schat de kans reëel dat de Britten in de EU blijven. Dat heeft hij vanmiddag gezegd in "VTM Nieuws". "Ik acht dat niet alleen mogelijk. Ik denk dat daar een ernstige kans toe bestaat." zegt hij. Volgens de oud-Eurocommissaris houdt de Europese Commissie er ook al rekening mee houdt dat de hele uitstap in het honderd loopt. "Men is er zich van bewust dat dit een moeilijke onderhandeling wordt die niet noodzakelijk tot gevolg heeft dat de Britten eruit zullen stappen."

Geen harde en geen zachte brexit

Maandag starten de scheidingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië, nadat de Britten op 29 maart de exitprocedure in gang hadden gezet. Sindsdien heeft de Britse premier Theresa May echter steun verloren bij verkiezingen die ze nochtans zegezeker zelf had aangekondigd.

"Er is geen meerderheid meer, noch voor een harde brexit, noch voor een zachte", stelt ook De Gucht vast. Hij vraagt zich af met welk standpunt de Britse regering naar Brussel zal afzakken.

Afloop onzeker

De echtscheiding afronden binnen de twee jaar - zoals de Europese procedures voorzien - acht De Gucht in elk geval onmogelijk. "Ik vrees dat men daar nooit uitgeraakt. De vraag is met andere woorden wanneer het stokt", zegt De Gucht.

Wat er dan zal gebeuren, durft De Gucht niet met zekerheid te voorspellen. Een verlenging van de termijn kan, maar hij sluit evenmin uit dat de Britten toch zouden willen blijven. Al zou de Europese Unie ook daar unaniem mee moeten instemmen, merkte De Gucht nog op.

Onderhandeld akkoord

Huidig Eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) benadrukte in ons duidingsprogramma "De zevende dag" dat nu zo snel mogelijk ernstig moet worden onderhandeld.

"We moeten tot een onderhandeld akkoord komen, of we komen in de wildernis terecht. Ongeordend eruit gaan is echt een optie waar niemand achter staat." De voormalige CD&V-voorzitter herhaalde daarbij het Europese standpunt, dat eerst moet worden onderhandeld over het kostenplaatje en de rechten voor Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk en omgekeerd.

Herbekijk het interview met Marianne Thyssen in "De zevende dag": 

 

 

Meest gelezen