Dodelijke bosbranden in Portugal: niet de eerste keer

Portugal betreurt vandaag opnieuw tientallen doden na een felle bosbrand in het centrum van het land, en dat is niet de eerste keer. Het Zuid-Europese land wordt in de zomermaanden geregeld getroffen door grote branden. Een overzicht van de zwaarste bosbranden sinds 2000.
AFP or licensors

2003: centraal- en zuid-Portugal - 20 doden

Tussen juli en september woeden er verschillende zware branden in het centrum en het zuiden van Portugal. Er vallen in totaal 20 doden. In de zomer van 2003 vernielen de bosbranden maar liefst 425.000 hectare natuur.

AP2003

2005: heel Portugal - 18 doden

In februari al sterven 4 brandweermannen bij een bosbrand in Mortagua, ten noordoosten van Lissabon. In juli en augustus vallen bossen verspreid over het hele land ten prooi aan bosbranden. Portugal roept zelfs even de hulp in van Europa. In 2005 wordt het land getroffen door de ergste droogte sinds 1945. In totaal gaat 300.000 hectare bosgebied verloren in de vuurzee. Er vallen dat jaar 18 doden, onder wie 11 brandweerlui.

2006 - noord-Portugal - 6 doden

Ook tijdens de zomer van 2006 wordt Portugal opnieuw getroffen door bosbranden. Begin juli komen 6 brandweermannen om het leven terwijl ze een vuurzee bestrijden in een bos in Sao Famaliçao da Serra, in het noorden van Portugal.

AP2006

2013: noord- en centraal-Portugal - 9 doden

In 2013 vallen er opnieuw verschillende doden in het het noorden en het centrum van Portugal. Er woeden zware bosbranden die veroorzaakt worden door de hoge temperaturen en aangewakkerd worden door de stevige wind. Er vallen 9 doden, onder wie 8 brandweermannen. De bergketen van Caramulo, ook wel de "long van Portugal" genoemd wegens zijn dennen- en eucalyptusbossen, is zwaar getroffen. Duizenden brandweerlui bestrijden wekenlang de vlammen.

2016 - 3 doden op Madeira

Ook vorige zomer blijft Portugal niet gespaard van zware bosbranden. In de eerste helft van augustus woeden dagenlang hevige branden, waarbij meer dan 95.000 hectare grond vernield wordt, waarvan bijna 35.000 hectare bos.

Op het vasteland vallen daarbij geen doden, maar op het toeristische eiland Madeira komen wel drie mensen om het leven. Het land zet in totaal duizenden brandweerlui in om de verschillende vuurhaarden onder controle te krijgen. Portugal vraagt ook Europese steun.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen