Dodental in Portugal staat op 62, 27 dorpen verwoest

Bij de nooit geziene bosbrand in Portugal zijn volgens een voorlopige balans 62 doden en evenveel gewonden gevallen. Die branden begonnen zaterdagnamiddag op 200 kilometer van de hoofdstad Lissabon, in de regio Pedrógão Grande. Heel wat slachtoffers zaten gevangen in hun auto toen het vuur hen insloot op een provinciale weg. 27 dorpen zijn gedeeltelijk of totaal verwoest. De regering heeft intussen 3 dagen van nationale rouw afgekondigd.

Premier Antonio Costa spreekt van "de grootste tragedie met mensenlevens in jaren". De dodentol zal wellicht nog oplopen. Collega's uit Spanje komt helpen en zetten onder meer twee blusvliegtuigen in. Op het terrein zelf rijden 160 brandweerwagens rond.

De hulpdiensten hebben nu al 61 doden geteld. Even was sprake van 62 doden, maar 1 van de slachtoffers was 2 keer meegerekend. Naast de doden vielen zeker evenveel gewonden, onder wie 6 brandweermannen. Twee brandweermannen zijn vermist, meldt de Portugese openbare omroep RTP. De oorzaak van de brand is voorlopig niet achterhaald. Brandstichting of een zogenoemde "vuurtornado" (een opstijgende vuurkolom) die de vlammenzee doet versnellen, behoort tot de mogelijkheden.

Over het hele land braken vannacht 60 branden in bossen uit. Ruim 1.700 brandweerlui zijn her en der bezig met de branden te bestrijden. Ook de evacuaties zijn nog aan de gang. 27 dorpen zijn al gedeeltelijk of totaal verwoest, zegt onze correspondent in Portugal, José da Silva. Portugal kampt elk jaar met zware bosbranden. De temperaturen lopen daar momenteel makkelijk op tot 40 graden.

Voorlopig geen indicaties van Belgische slachtoffers

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat er Belgische slachtoffers zouden zijn bij de zware bosbrand in Portugal. Dat heeft Belga vernomen van een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Brussel. "Wij volgen de situatie op de voet, samen met onze ambassade in Lissabon", luidt het.

De touroperators Thomas Cook en TUI zijn niet actief in de getroffen regio.

(lees verder onder de tweet):

Correspondent: "Dit is nog nooit gebeurd"

"Rond 2003 zijn er een 20-tal doden gevallen tijdens de hele zomerperiode, maar deze keer gaat het om tientallen doden bij één brand. Dit is nog nooit gebeurd. Iedereen in Portugal spreekt er", zegt José da Silva. "De temperaturen dit weekend zijn ook uitzonderlijk hoog, boven de 40 graden. En dat in gebieden met veel bos en heide."

"Pyromanen in de zomer enkelband laten dragen"

Da Silva wijst ook op de vele pyromanen in Portugal. "Gisteren nog werd een 19-jarige brandweerman aangehouden die in de buurt van het noordelijke stadje Mealhada een 5-tal bosbranden stichtte met zijn aansteker. Hij is in voorlopige hechtenis geplaatst."

Momenteel buigt het Portugese Parlement zich over een regeringsvoorstel om veroordeelde pyromanen gedurende de zomermaanden verplicht een elektronische enkelband te laten dragen plaatsen. De Portugese pers juicht dat voorstel toe. Elk jaar zijn pyromanen verantwoordelijk voor honderden bosbranden die vele tienduizenden hectaren bos, heide en natuurgebied verwoesten.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Via de website en app fogos.pt kan iedereen de brandhaarden op de voet volgen, met gedetailleerde informatie over hoeveel brandweermannen, -wagens en -vliegtuigen zijn ingezet.

Meest gelezen