Even geen nieuws gevolgd dit zomerse weekend? Met dit overzicht bent u weer mee

Het is bijzonder warm buiten, dat is u mogelijk niet ontgaan. Voor wie het weekend in de zon heeft doorgebracht, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije twee dagen op een rij. Bosbranden in Portugal, Franse verkiezingen, Scala op Graspop en drie andere nieuwsfeiten die u niet mocht missen.

1. Het is bijzonder warm en droog

Het is u vast niet ontgaan: met temperaturen van om en bij de 30 graden is het zomers warm buiten. Dat blijft ook nog zo de komende week. (Nog enkele veilige tips voor wie bij dit mooie weer achter de barbecue kruipt.) Het ozon- en hitteplan wordt stilaan in de steigers gebracht.

De zomer is al wat langer in het land: goed nieuws voor wie graag van de zon geniet, minder goed nieuws voor blokkende studenten, hooikoortspatiënten en huisdieren die oververhit raken. En ook voor onze drinkwatervoorraden is die langere droge periode geen goed nieuws. Voorlopig is er nog geen tekort, maar verschillende instanties roepen wel op om zuinig om te springen met het kostbare drinkwater. (Hierbij enkele tips)

Het is bovendien opvallend droog: sinds het begin van de metingen van het KMI is het nog nooit zo droog geweest als nu. "Zeker de eerste tien dagen hoeven we geen noemenswaardige neerslag te verwachten", zegt weerman Frank Deboosere. "Het is dus nog niet voorbij."

2. Ergste Europese bosbrand in 70 jaar treft Portugal

Portugal is opnieuw het decor van zware bosbranden. Ook de voorbije jaren werd het zuid-Europese land tijdens de zomermaanden geregeld getroffen door zware branden, vaak met doden tot gevolg. De branden zijn gisteren uitgebroken in de regio Pedrógão Grande, zo’n 200 kilometer van hoofdstad Lissabon. Enkele Belgen die in de regio wonen vertellen hoe de wind en de hitte de brand in de hand hebben gewerkt. Volgens weerman Frank Deboosere hebben zich ook zogenoemde "vuurtornado's" voorgedaan.

Deze keer is de balans met zeker 62 dodelijke slachtoffers en 27 verwoeste dorpen bijzonder zwaar. Het is de meest dodelijke bosbrand in Europa in bijna 70 jaar. Honderden brandweermannen proberen het vuur te bestrijden. Portugal geeft het rampenplan afgekondigd, en drie dagen van nationale rouw. 

3. Scala verbaast vriend en vijand met "metaltribute" op Graspop

Het leek een bijzonder gek idee: Scala-bezieler Steven Kolacny wilde met zijn meisjeskoor een ode brengen aan de metalmuziek in de Belgische thuishaven, nl. Graspop Metal Meeting. Hij riep daarvoor de hulp van enkele muzikale vrienden, onder wie Zornikfrontman Koen Buyse. De droom werd stilaan realiteit: gelegenheidsband "Brides of Lucifer", met 6 mannelijke muzikanten en 13 zangeressen was geboren.

Dé hamvraag: zou het Graspoppubliek dit metalproject kunnen smaken? De organisatie van het festival was alvast zo onder de indruk van de generale repetitie van "Brides of Lucifer" dat ze hen, naast hun optreden op vrijdagavond in de Marquee, bombardeerden tot verrassingsact op de openingsavond. Een volle concerttent zag daar een uniek en felgesmaakt optreden. Vrijdagavond deed Brides of Lucifer dat kunstje nog eens over. Als het van Kolacny en co afhangt, was dit niet het laatste optreden van hun kersverse metalband.

4. De Fransen trekken (nogmaals) naar de stembus

Voor de vierde keer in amper twee maanden tijd gaan de Fransen hun stem uitbrengen. Vandaag wordt de tweede ronde van de parlementsverkiezingen gehouden. President Emmanuel Macron heeft vanmorgen al zijn stem uitgebracht. Zijn partij "La république en marche" lijkt na een mooi resultaat in de eerste verkiezingsronde vorig weekend af te stevenen op een verkiezingsoverwinning. Dat Macron een meerderheid haalt, is zo goed als zeker, het is enkel afwachten hoe groot die zal zijn.

De vraag rijst hoeveel Fransen, zonder kiesplicht en bij dit mooie zomerweer, nog gemotiveerd zijn om te gaan stemmen. Met een opkomst van om en bij de 50% vorige week, was het politieke enthousiasme bij de Fransen toen al niet geweldig groot. De eerste officiële resultaten worden vanavond om 20 uur bekendgemaakt.

5. Bill Cosby voorlopig niet veroordeeld voor zedenfeiten

Een nieuwe episode in de saga rond Amerikaans presentator en acteur Bill Cosby. Het proces tegen hem wegens aanranding is (voorlopig) een maat voor niets geworden. De jury is na dagenlange beraadslagingen niet tot een unaniem verdict gekomen. De rechter heeft daarom beslist om het proces te annuleren. Mogelijk komt er een ander proces op een later tijdstip, maar dat is niet zeker. De openbare aanklager wil de zaak alvast niet zomaar loslaten.

De voorbije jaren zijn tientallen vrouwen naar buiten gekomen met gelijkaardige verhalen over aanranding en seksueel misbruik door Cosby in de jaren 60, 70 en 80. Die zaken kunnen echter niet meer voor de rechter komen omdat ze verjaard zijn. Slechts in enkele gevallen - waaronder deze rechtszaak - zijn de feiten nog niet verjaard. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

6. Het vervelendste (en langste) alarm ter wereld

In de categorie "het zal u maar overkomen" dan nog dit: al bijna 13 jaar lang gaat er bij de Amerikaanse familie Lynn elke avond een alarm af in de muur. In september 2004 liet de man des huizes een wekker vallen in een ventilatiegat. Hij dacht dat het toestelletje het na enkele maanden voor bekeken zou houden, maar niets is minder waar. 

Meest gelezen