Franse premier: "Lage opkomst verplicht de regering om te slagen"

Volgens de Franse premier Edouard Philippe is de tijd aangebroken voor actie, nu de partij La République en Marche van president Macron een absolute meerderheid heeft gehaald bij de parlementsverkiezingen. Maar de lage opkomst is "geen goed nieuws voor de democratie".

"De Fransen hebben een duidelijke meerderheid gegeven aan de president en aan de regering. Ze verkiezen de hoop boven de woede, het optimisme boven het pessimisme en het vertrouwen bovenop het terugplooien", aldus premier Philippe, die met zijn regering kan genieten van een ruime absolute meerderheid in het parlement.

"Een jaar geleden zou niemand deze politieke vernieuwing zich hebben durven inbeelden. We moeten de president dankbaar zijn voor deze nieuwe wind door onze democratie en ook de Fransen voor het nieuwe gezicht dat ze aan het parlement hebben gegeven."

Toch ziet de Franse eerste minister ook een probleem: minder dan de helft van de stemgerechtigde Fransen is ook effectief gaan stemmen. "Een lage opkomst is nooit goed nieuws voor de democratie. Dit geeft aan de regering de brandende plicht om te slagen. Vanavond opent zich de tijd voor actie."

Meest gelezen