Fransen blijven massaal thuis (of in de zon): historisch lage opkomst voor parlementsverkiezingen

De Fransen laten het stembureau vandaag in grote getale links liggen: om 17 uur heeft slechts 35,33 procent van de stemgerechtigden effectief zijn stem uitgebracht voor de beslissende tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Dat is een historisch lage opkomst. De meeste stembureaus zijn nog tot 18 uur open.

Bij de vorige parlementsverkiezingen vijf jaar geleden lag de opkomst op dit tijdstip nog op 46,42 procent. Ook bij de eerste ronde vorige week lag de opkomst historisch laag. Volgens de laatste schattingen zal de uiteindelijke opkomst uiteindelijk afklokken op een schamele 42 procent.

Dat allicht minder dan de helft van de Fransen zal gaan stemmen zijn, stelt de legitimiteit van de verkiezingen volgens waarnemers in vraag. Nochtans zijn het geen onbelangrijke verkiezingen, wel integendeel. De parlementsverkiezingen zijn eigenlijk een verlengstuk van de presidentsverkiezingen van vorige maand. Met een meerderheid in het parlement, zal de president een stuk gemakkelijker zijn programma kunnen uitvoeren.

Maar dat mag voor president Emmanuel Macron eigenlijk geen probleem meer vormen. Tijdens de eerste ronde vorige week kwam zijn partij La République en Marche als winnaar uit de bus: Macron zou zo maar eventjes 450 van de in totaal 577 parlementszitjes kunnen veroveren, dat is een bijzonder comfortabele absolute meerderheid.

Dat zou overigens een van de verklaringen zijn waarom zo weinig Fransen gaan stemmen vandaag: met name dat velen denken dat het weinig tot niets meer uitmaakt. Bovendien zijn veel Fransen ook "verkiezingsmoe" na de slopende presidentiële campagne. Ook het zomerweer en Vaderdag spelen allicht een rol in de lage opkomst. 

Meest gelezen