Google voert strijd op tegen verspreiding van extremisme

Google neemt nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van extremistisch en terroristisch materiaal via het internet. Het gaat onder meer om strengere normen en een verbeterde detectie en versnelde beoordeling van de video's of documenten.

"Terrorisme is een aanval op open samenlevingen. De dreiging van haat en geweld het hoofd bieden, is een levensbelangrijke uitdaging voor ons allemaal", schrijft Kent Walker, een topman van Google, in een blogpost.

"Google en YouTube zijn vastberaden om deel uit te maken van de oplossing. We werken samen met overheden, veiligheidsdiensten en belangengroepen om het probleem van gewelddadig extremisme op het internet aan te pakken. Op onze diensten is geen plaats voor terroristische inhoud", luidt het. "De oncomfortabele waarheid is dat we als sector moeten erkennen dat er meer moet gedaan worden. Nu."

Wat gaat de internetgigant concreet doen? Google zegt onder meer dat ze technologie hebben ontwikkeld om te vermijden dat al bekende terroristische inhoud opnieuw kan gepost worden door iemand anders. Het bedrijf heeft daarnaast meer onafhankelijke experts aangetrokken om te speuren naar extremistische filmpjes op YouTube. Die beoordeling en verwijdering zal sneller en effectiever gebeuren.

In dat verband komt er ook een betere samenwerking met organisaties die strijden tegen extremisme en radicalisering. De bedoeling is dat terreurgroepen als IS moeilijker potentiële rekruten kunnen bereiken en dat die -meestal jonge- mensen geleid worden naar anti-IS-filmpjes.

Tot slot wordt het beleid strenger voor filmpjes die niet ver genoeg gaan om ze te kunnen verwijderen, maar die bijvoorbeeld wel opruiende taal bevatten. Zulke filmpjes zullen moeilijker te vinden zijn en een waarschuwing bevatten.

Meest gelezen