Iraakse troepen starten offensief om oude stadsdeel Mosul te heroveren op IS

Iraakse troepen zijn vandaag begonnen met een offensief om terreurgroep IS uit het oude stadsgedeelte van Mosul te verjagen. In de strijd tegen IS is dit een belangrijk, maar moeilijk te heroveren deel.
Archieffoto

Het Iraakse leger, de antiterreureenheden en de federale politie zijn begonnen met het offensief op de oude stad, die zich in het westelijke deel van Mosul bevindt. Dat maakte het Iraakse leger vandaag bekend. Na middernacht zouden er ook al luchtaanvallen hebben plaatsgevonden.

Mosul wordt sinds juni 2014 bezet door terreurgroep IS. Iraakse troepen begonnen met de steun van de internationale coalitie op 17 oktober 2016 met de herovering van de stad. In januari konden ze het oostelijke deel van Mosul bevrijden, maar het oude gedeelte in het westen van de stad wordt nog altijd bezet.

Cruciaal, maar lastig deel

De herovering van het oude stadsdeel zou een belangrijke stap zijn in de strijd tegen IS in Mosul en Irak. Het is namelijk het laatste belangrijke bolwerk van de terreurorganisatie in het noorden van Irak.

In de oude stad staat ook de historische moskee van al-Nuri: hier verkondigde IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in juni 2014 dat het nieuw "kalifaat" werd opgericht.

Het belooft een lastige strijd te worden, want de oude binnenstad is een dichtbevolkt deel met veel smalle straatjes.

Volgens de VN zitten er ook nog zo'n 150.000 burgers in de stad. De organisatie zegt dat terreurgroep IS hen als menselijk schild zal gebruiken. De burgers leven er momenteel in erbarmelijke omstandigheden, met weinig toegang tot water, voedsel en medicijnen.

Meest gelezen