Kust van Groenland is getroffen door tsunamigolven

De kust van Groenland is getroffen door tsunamigolven. De Deense Seismologische Dienst GEUS meldt dat er een aardbeving was van 4.1. De politie heeft het dorpje Nuugaatsiaq met zo'n 100 inwoners geëvacueerd. Vermoedelijk is de beving een gevolg van het afbreken van een ijsschots.
Op de beelden is vooral materiële schade te zien.

Op sociale media circuleert een video die de impact van de tsunamigolven toont (zie hieronder). Daarop is ook enige paniek te merken. Voorlopig is er alleen maar melding van materiële schade. De autoriteiten hebben de kustbewoners opgeroepen om hoger gelegen gebieden op te zoeken. Naschokken worden immers niet uitgesloten.

Het dorpje Nuugaatsiaq, in het noordwesten van het grote eiland, is geëvacueerd. Het epicentrum van de aardbeving lag zo’n 30 kilometer verderop. Trine Dahl Jensen, onderzoeker bij de Geological Survey van Denemarken en Groenland, vermoedt dat de aardbeving veroorzaakt werd door het afbreken van een ijsschots.

Meest gelezen