Le Pen voor het eerst naar parlement: "Macron begint onder slecht gesternte"

Marine Le Pen - de voorzitter van de extreemrechtse partij Front National - is voor het eerst verkozen in het Franse parlement. Haar partij doet het in het algemeen iets beter dan verwacht en zou zo'n 8 zetels kunnen veroveren.

Bij de tweede beslissende ronde van de parlementsverkiezingen heeft Marine Le Pen in haar kiesdistrict 58 procent van de stemmen gehaald, in haar eigen gemeente Hénin-Beaumont loopt dat percentage op tot 68 procent. Bij de vorige verkiezingen vijf jaar geleden moest de frontvrouw van het FN nog nipt de duimen leggen voor de socialistische tegenkandidaat.

Het Front National zou op basis van de eerste schattingen acht zetels kunnen veroveren in het Franse parlement. Tot nu zaten er twee verkozenen van het FN in de Assemblée. Acht zetels is te weinig om een parlementaire groep te vormen, maar is wel meer dan wat werd verwacht na de eerste ronde van de parlementsverkiezingen vorige week.

In haar overwinningstoespraak hekelde Marine Le Pen het Franse kiessysteem, dat werkt met een systeem van the winner takes it all. "Het is een echte schande dat een partij waarop drie miljoen Fransen stemmen, niet genoeg zetels haalt om een parlementaire groep te vormen. Dat is erg antidemocratisch. Daarom zal ik blijven ijveren voor de invoering van een proportioneel systeem."

"De ideeën van Macron zijn een minderheid"

Le Pen wees ook op de erg lage opkomst. "De verkiezing van Macron tot president lijkt het land te hebben ondergedompeld in onverschilligheid tegenover het publieke leven. Dat ondermijnt op een belangrijke manier de legitimiteit van het nieuwe parlement en het presidentschap van Macron begint onder een slecht gesternte."

Volgens de FN-voorzitter mag president Macron dan wel een grote meerderheid gehaald hebben in het parlement, "zijn ideeën zijn een minderheid in Frankrijk". Marine Le Pen belooft zich dan ook te zullen verzetten tegen de plannen van de Franse president. "We zijn de enige kracht van het verzet, de andere partijen zijn satellieten van Macron geworden."

Meest gelezen