Macron haalt absolute meerderheid in parlement, maar verplettert niet

In Frankrijk haalt de partij La République en Marche van president Emmanuel Macron volgens de officiële resultaten van de parlementsverkiezingen een absolute meerderheid: 350 zetels op een totaal van 577 in het parlement. Dat meldt de Franse openbare omroep France 2. Macron haalt een erg comfortabele meerderheid, maar de verwachte verplettering van 400 en meer zetels is het niet geworden.

De alliantie van La République en Marche met de centrumpartij MoDem haalt volgens de officiële schattingen van France 2 350 zetels. Ook zonder de MoDem haalt Macron volgens diezelfde schattingen met 308 zetels een comfortabele absolute meerderheid (daarvoor zijn 289 zetels nodig).

Dat resultaat zal president Macron veel ruimte geven om zijn programma uit te voeren, al is de overwinning minder verpletterend dan werd voorspeld na de eerste ronde van de parlementsverkiezingen vorige week.

De eerste oppositiepartij wordt de alliantie rond het traditioneel-rechtse Les Républicains met 137 zetels, een minder zware terugval dan werd voorspeld. Het extreemrechtse Front National zou op 8 zetels mogen rekenen. Dat is te weinig om een parlementaire fractie uit te bouwen, maar wel meer dan werd verwacht.

De linkse alliantie onder leiding van de PS wordt verschrompeld tot 29 zetels, zij komen van 289 zetels. Het extreemlinkse blok onder leiding van ex-presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon en zijn partij La France insoumise verovert 17 zetels.

Historisch lage opkomst

Belangrijke kanttekening bij deze beslissende tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen: liefst 57,36 procent van de stemgerechtigde Fransen is niet gaan stemmen. Dat is een historisch lage opkomst.

Meest gelezen