Magnette: “Politieke partijen moeten zich vernieuwen en de PS het eerst”

PS-voorzitter Paul Magnette beseft dat zijn partij na de verschillende schandalen in Wallonië en Brussel zichzelf opnieuw moet uitvinden. “Politieke partijen moeten zich vernieuwen en wij het eerst”, zei hij in “A votre avis” op de RTBF.

Na alweer een catastrofale week voor de Franstalige socialisten, was PS-voorzitter Paul Magnette vanochtend te gast in de RTBF-tegenhanger van “De zevende dag”. Hij gaf toe dat zijn partij in crisis verkeert, maar van neerslachtigheid was niets te merken tijdens zijn tv-optreden, waarin hij handig netelige vragen vermeed.

Zo ging hij niet echt in op Samusocial-schandaal in Brussel, dat PS-burgemeester Yvan Mayeur de kop kostte. Op vragen daarover antwoordde hij dat daar als Waals minister-president niet veel over wilde zeggen en dat dat een zaak was voor Laurette Onkelinx, de voorzitter van de PS in Brussel.

Vooruitgaan

Ook rond vragen over de koude oorlog tussen hem en Elio Di Rupo laveerde hij handig. Na het uitbreken van de schandalen haastte Magnette zich om zijn plannen wereldkundig te maken om te decumuleren bij de PS. Hierbij zou hij Di Rupo gepasseerd hebben. Maar volgens Magnette had hij de oud-premier op voorhand op de hoogte gebracht van zijn plannen en maakt nu hij vaart omdat de situatie daarom vraagt. “Het debat moet vooruitgaan”.

Dat illustreerde hij met het verschil in handelen tussen de PS en de MR. Na het uitbreken de Publifin- en Samusocial-schandalen hebben PS-kopstukken snel ontslag genomen, “niet zoals bij MR-politicus Armand De Decker, die pas gisteren ontslag heeft genomen terwijl het Kazachgate-schandaal al maanden aansleept”.

Maar Magnettes plan om te decumuleren zal ook niet meteen in voege treden. “Om het systeem niet te destabiliseren”, zullen PS-mandatarissen pas na de volgende verkiezingen afstand doen van hun vele mandaten.

Meest gelezen