Op vakantie naar mediterraan gebied? Wat te doen bij een bosbrand?

De komende weken vertrekken duizenden toeristen op vakantie richting Zuid-Europa, richting mediterraan gebied. Wie een huisje heeft gehuurd in natuurrijk gebied kan bij kurkdroog weer altijd te maken krijgen met een heide-, natuur- of bosbrand. Hoe hebt de beste (vlucht)kansen?

1. Informeer naar de brandfase

Wie op reis vertrekt, bereidt zich het best goed voor. Informeer u over de brandfase (code groen, geel, oranje, rood tot zelfs zwart) op de website van de gemeente. In bepaalde periodes van het jaar is de kans op brand immers groter dan in andere periodes.

2. Volg ter plekke instructies op

Eenmaal aangekomen, houdt u aan de reglementering en de richtlijnen die opgelegd worden door de lokale overheid of hulpdiensten. Die instructies kunnen gaan van geen sigarettenpeuken gooien op de grond tot geen kampvuur of barbecue aansteken.

3. Als het brandt: Te voet vluchten niet altijd de oplossing

Hou rekening met de zogenoemde propagatiesnelheid, dat is de snelheid waarmee vuur zich uitbreidt of verplaatst. De propagatiesnelheid is in de voormiddag en 's avonds altijd lager, de piek ligt rond 15 uur. Maar extreme omstandigheden hebben een invloed, als het kurkdroog is of bij veel wind, kan die snelheid van 600 m/u naar 3 km/u optrekken. Onderschat brand dus nooit.

Als de brand op honderden meters is, vertrek ONMIDDELLIJK. Wie aan wandeltempo vlucht, kan zelfs op een paar minuten tijd ingehaald worden door het vuur. "Zie het als een lawine, dat hou je niet tegen", verwoordt brandweercommandant Erik Janssen van de Zone Rand het.

4. Vlucht haaks op de windrichting

Vlucht uiteraard NIET in de richting van de rookontwikkeling of de brand. Maar er weg van, loodrecht of haaks op de windrichting.

5. Ingesloten door vuur?

Als u ingesloten raakt door de brand, dan hebt u de meeste overlevingskansen binnen een (stenen) woning en niet buiten. In mediterraan gebied is de regelgeving immers dat brandbare begroeiing zich steeds op enige afstand van de woonst bevindt.

Meer tips vóór, tijdens of na bosbranden op volgende website.

Meest gelezen