Waarschuwingsfase ozon- en hitteplan geactiveerd

De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan wordt vandaag geactiveerd. Dat gebeurt omdat het de volgende vijf dagen erg warm wordt, met temperaturen tot 31 graden.

Het KMI voorspelt de vijf volgende dagen hoge maximumtemperaturen. In Ukkel, waar de temperatuur officieel wordt bijgehouden, zal het kwik de komende dagen overdag niet onder de 25 graden zakken. ‘s Nachts blijft het ook redelijk warm, met minima die niet onder de 17 graden zullen zakken.

Bij zulke voorspellingen activeert de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel) de zogenoemde waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan. Daar hangen geen concrete maatregelen aan vast, maar de bevolking wordt dus wel gewaarschuwd om zich te beschermen tegen de hoge temperaturen en de slechte luchtkwaliteit, door de hoge ozonconcentratie.

Het is dit jaar de tweede maal dat de waarschuwingsfase wordt geactiveerd. "Dat houdt in dat instellingen en organisaties die zich met kwetsbare groepen bezighouden, met name kinderen en ouderen, een waarschuwing zullen krijgen", aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het gaat onder meer om kinderdagverblijven, rust- en verzorgingsinstellingen, ... Aangeraden wordt om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld voldoende drinken en gepaste kledij voorzien.

Het ozon- en hitteplan werd in België in het leven geroepen na de warme zomer van 2003. Door de hitte en de ozon in de lucht, zijn er toen opvallend veel mensen overleden. 

Het plan bestaat uit 3 fases: 

  • De waakzaamheidsfase
  • De waarschuwingsfase, die nu van kracht is geworden
  • De alarmfase

Meer info is te vinden op de website van Ircel.

 

Meest gelezen