"Dader Finsbury Park viseerde doelbewust moslims"

Volgens de Britse Moslimraad (MCB) zou de bestelwagen bewust ingereden zijn op de moskeegangers, die het gebouw verlieten na het avondgebed voor het verbreken van de vasten. Ze vraagt dat de Britse overheid extra veiligheidsmaatregelen neemt, met het einde van de ramadan en het Suikerfeest in zicht.

Afgelopen nacht zijn in de Londense wijk Finsbury Park 1 dode en 10 gewonden gevallen nadat een bestelwagen ingereden is op mensen die de moskee verlieten na het avondgebed, voor het verbreken van de vasten.

Volgens de Britse Moslimraad (MCB) zou de bestuurder van de bestelwagen bewust ingereden zijn op de moskeegangers. "Afgelopen nacht zijn gewone Britse burgers die hun leven leidden, hun geloof beleefden, aangevallen", zegt algemeen secretaris Harun Khan in een mededeling op Twitter.

"Het lijkt er volgens ooggetuigen op dat de dader doelbewust moslims viseerde. De laatste weken en maanden hebben we in het Verenigd Koninkrijk veel gevallen van islamofobie meegemaakt. Dit is de meest gewelddadige uiting die we de laatste maanden gezien hebben."

De raad roept de Britse regering op om de veiligheidsmaatregelen aan alle moskeeën te verhogen. "Omdat het einde van de ramadan, de viering van het Suikerfeest in zicht is en veel moslims naar hun plaatselijke moskee gaan, vragen we extra maatregelen, uit noodzaak."

(lees verder onder de tweet)

Een jaar na de moord op Jo Cox

"De laatste maanden is het aantal meldingen over islamofobie hier sterk toegenomen", zegt ook VRT-correspondente Lia van Bekhoven in Londen. "Zeker in een stad als Londen merk je dat. Er wordt nu opgeroepen om de kalmte te bewaren, het hoofd koel te houden."

Van Bekhoven merkt op dat het exact een jaar geleden is dat het Britse parlementslid Jo Cox vermoord werd door een blanke extremist. Dat is gisteren in Londen "op honderdduizenden manieren" herdacht, onder het motto "we moeten de gemeenschapsbanden aantrekken".

"Cox had als motto dat we meer gemeen hebben dan dat ons scheidt. Dat is en blijft nog altijd heel erg actueel."

Meest gelezen