"De Portugese brandweer krijgt de bosbranden maar niet onder controle"

Portugal is in de ban van de zwaarste bosbranden in bijna 70 jaar en de brandweer krijgt die maar niet onder controle. Dat zegt VRT-journalist Jan Balliauw die in het getroffen gebied is. De branden hebben al 62 levens gekost, maar dat aantal loopt wellicht nog op. "Er zijn veel dorpen waar de hulpdiensten nog niet geraakt zijn."
AFP or licensors

De ongeziene bosbrand in het centrum van Portugal is de dodelijkste in Europa in bijna 70 jaar. Een drama van deze schaal is al geleden van 1949, toen vielen 82 doden bij een brand in het zuidwesten van Frankrijk. Momenteel zijn in Portugal al 62 doden geteld, maar vermoedelijk loopt dat aantal nog op. "De politie en de brandweer zeggen dat er nog veel dorpen zijn waar ze nog niet zijn geraakt, omdat de verbindingswegen onderbroken zijn of er nog brandhaarden zijn", zegt Balliauw telefonisch in "De ochtend".

Hoewel er in Portugal elke zomer bosbranden zijn, is er bij de lokale bevolking volgens Balliauw wel wat paniek. "Mensen stonden gisterenavond op straat naar het vuur te kijken dat rond het dorp aan het branden was", zegt hij daarover. "Waar is de brandweer klonk het toen. Die zijn na een tijdje gekomen, maar er klinkt toch wel wat kritiek." Tientallen dorpen zijn intussen geëvacueerd, want het kan ontzettend snel gaan. "We hebben zelf gezien hoe een heuveltop in amper enkele minuten volledig in vlammen opging", legt Balliauw uit.

De brandweer geeft zelf aan dat ze het vuur nog niet onder controle hebben. "Ze worden nu en dan zelfs verrast door nieuwe brandhaarden", zegt Balliauw die voorts benadrukt dat de grote middelen worden bovengehaald om het vuur toch te blussen. "Er zouden nu al 4 blusvliegtuigen uit Spanje en 3 uit Frankrijk aan de slag zijn. Beide landen hebben nog vliegtuigen beloofd. Er worden honderden brandweermannen ingezet uit heel Portugal."

AFP or licensors

Meest gelezen