Bestelwagen rijdt moskeebezoekers aan in Londen, 1 dode en 10 gewonden

In de Londense wijk Finsbury Park heeft een bestelwagen in de nacht van zondag op maandag verschillende voetgangers aangereden. Volgens de politie zijn minstens 1 dode en 10 gewonden gevallen. De bestuurder van de bestelwagen is opgepakt op beschuldiging van moord en terreur. Hij was niet gekend bij de veiligheidsdiensten.

Wat weten we tot nu toe?

  • Iets na middernacht rijdt een bestelwagen mensen aan op straat bij de moskee in Finsbury Park, het avondgebed voor het verbreken van de vasten was net afgelopen
  • Volgens de Londense politie zijn er 1 dode en 10 gewonden gevallen, 8 gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Alle slachtoffers zijn moslims
  • De bestuurder van de bestelwagen, een 48-jarige blanke man, is overmeesterd door omstanders en opgepakt. Hij is aangehouden op verdenking van moord en intussen ook van terreur. Voorlopig lijkt het er niet op dat er andere verdachten zijn
  • Premier Theresa May houdt later vandaag een crisisvergadering met het veiligheidskabinet

De aanrijding vond plaats rond 0.20 uur (1.20 uur Belgische tijd) bij de moskee van Finsbury Park, in Seven Sisters Road. Vlaming Thomas Van Hulle uit Eeklo woont vlak tegenover de plaats waar alles gebeurde. Hij beschrijft aan VRT Nieuws wat hij zag. "Ik zat in mijn kamer en hoorde heel veel geroep. Ik ging aan mijn raam kijken, buiten zag ik twee mensen op de grond liggen. Ik zag ook andere mensen die aan het schoppen waren op iemand anders. Dat bleek achteraf de dader te zijn."

Het incident gebeurde voor het Muslim Welfare House, vlak bij de uitgang van de Finsbury Park moskee. Het avondgebed voor het verbreken van de vasten was net afgelopen. "Alle mensen kwamen naar buiten, sommige mensen sprongen van een dak, klommen via de muur naar beneden...  Er ontstond heel snel heel veel chaos. Enkele minuten later al was de politie in groten getale ter plaatse. Heel veel agenten waren zwaarbewapend."

Andere getuigen hebben het over een witte bestelwagen die kwam aangereden en doelbewust mensen raakte die de moskee verlieten na het einde van het avondgebed. Er kwamen verschillende ambulances ter plaatse. Volgens een balans van de Londense politie zijn er 1 dode en 10 gewonden gevallen. 8 gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, 2 anderen werden ter plaatse verzorgd.

De bestuurder van de bestelwagen, een 48-jarige blanke man, is overmeesterd en vastgehouden door omstanders en nadien overgeleverd aan de politie. Veiligheidsminister Ben Wallace laat weten dat de man niet gekend was bij de Veiligheidsdiensten.

(lees verder onder de foto)

Bestuurder is opgepakt, onderzoek naar mogelijke terreurdaad

De exacte omstandigheden van wat er precies gebeurd is, zijn nog niet helemaal duidelijk. De Britse autoriteiten hebben de feiten wel meteen als een mogelijke terreurdaad behandeld met de antiterreurdiensten die het onderzoek.

"De aanval begon toen de bestuurder van een bestelwagen inreed op een groepje mensen dat hulp verleende aan een man die op straat onwel geworden was", zei Neil Basu, nationaal coördinator van de antiterreurdiensten, eerder aan de BBC. "Die man is helaas overleden. Op dit moment is het nog onduidelijk of zijn dood het rechtstreekse gevolg is van deze aanval."

"Het heeft alle kenmerken van een terroristisch incident", zei Basu nog. "Dit was een aanval op Londen en alle Londenaren." Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen wat het motief van de dader zou kunnen zijn. Op dit moment in het onderzoek lijkt er ook geen sprake te zijn van andere verdachten, in de bestelwagen werd voorlopig niets gevonden dat schade kan berokkenen.

De bestuurder van de bestelwagen is intussen aangehouden op verdenking van moord. In de loop van de avond heeft de politie laten weten dat hij ook van terreur wordt beschuldigd. "Volgens getuigen zou de bestuurder van de bestelwagen geroepen hebben dat hij alle moslims dood wilde", zegt correspondente Lia van Bekhoven in Londen. De Britse premier Theresa May belegt later vandaag een crisisvergadering van het veiligheidskabinet.

In de buurt van de moskee blijven verschillende straten afgesloten voor het onderzoek.

Meest gelezen