Brand op Kalmthoutse heide blijkt Nederlandse legeroefening

In Kalmthout is er vanochtend loos alarm geslagen over een brand op de heide. Er was een rookpluim gesignaleerd, maar die bleek veroorzaakt te zijn door een oefening van het Nederlandse leger, net over de grens.

De brandweerkorpsen van Kalmthout en omstreken werden vanochtend opgeroepen omdat er vanuit een brandtoren een rookpluim was gesignaleerd. Ooggetuigen vertelden aan VRT Nieuws dat de rookpluim boven de Antwerpse Kempen inderdaad vanaf kilometers afstand te zien was. 

Maar de brandweerkorpsen konden onverrichter zake terugkeren, want er bleek helemaal geen brand te zijn op de heide. De rook bleek afkomstig te zijn van een oefening van het Nederlandse leger, net over de grens, op de luchtmachtbasis in Woensdrecht. Het leger had kennelijk iets in brand gestoken en de rookpluim daarvan was in de verre omgeving te zien.

De hulpdiensten zijn op hun hoede voor heidebranden door de aanhoudende droogte. Als er in Kalmthout alarm wordt geslagen, worden preventief de omliggende brandweerkorpsen opgetrommeld. Bij de laatste grote brand in Kalmthout ging ruim 600 hectare heide verloren.

Meest gelezen