CDH wil niet langer regeren met PS

Na de recente schandalen in de Franstalige en Brusselse politiek wil het CDH niet meer regeren met de PS. Dat heeft voorzitter Benoît Lutgen van de Franstalige christendemocraten aangekondigd. Hij roept de MR, Ecolo en Défi op om alternatieve meerderheden te vormen in de verschillende regionale regeringen.

De crisis in Wallonië en Brussel lijkt compleet. Het CDH stapt uit alle regeringen die het met de PS vormt, met name de Waalse en de Brusselse regeringen, en de regering van de Franse Gemeenschap.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen wil een breuk met de PS, die hij een "verpletterende verantwoordelijkheid" toedicht in de recente schandalen. Lutgen roept de MR, Ecolo en Défi op om alternatieve meerderheden te vormen.

Schandalen

De démarche van het CDH komt als een donderslag bij een niet zo heldere hemel. De politiek in Franstalig België wordt de laatste tijd overschaduwd door verschillende schandalen. Daarbij zijn alle geledingen van de Franstalige politiek betrokken, maar vooral de PS heeft een enorm modderfiguur geslagen.

Eerst was er de affaire rond de goedbetaalde mandaten bij intercommunale Publifin, vorige week brak het schandaal uit rond de daklozenorganisatie Samusocial in Brussel en ondertussen heeft de liberale MR-politicus Armand De Decker ontslag genomen, als burgemeester van Ukkel doordat de druk in de Kazachgate-affaire te hoog werd.

Wie stapt de facto op?

De Brusselse regering

De Brusselse regering van minister-president Rudi Vervoort (PS) telde sinds 2014 welgeteld 1 minister van het CDH, namelijk Céline Fremault. Zij had de portefeuille Energie, Leefmilieu en Huisvesting. In Nederlandstalig België is ze vooral bekend van het dossier van de geluidsnormen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gevolgen daarvan voor de luchthaven van Zaventem.

De Franse Gemeenschapsregering

De regering van de Franse Gemeenschap (die zichzelf de Fédération Wallonie-Bruxelles noemt) onder de hoede van minister-president Rudy Demotte (PS) had 2 CDH-ministers. De eerste was Marie-Martine Schyns. Zij was sinds april 2016 minister van Onderwijs in opvolging van Joëlle Milquet die toen ontslag moest nemen.

Schyns was niet de enige die Milquet opvolgde. Haar bevoegdheid van Cultuur ging over op Alda Greoli. Ook de domeinen Kleine Kinderen en Kinderdagverblijven staken in haar portefeuille.

De Waalse regering

Tot slot had de Waalse regering onder leiding van minister-president Paul Magnette (PS) 3 ministers van het CDH. Maxime Prévot was minister van Openbare Werken, Gezondheid, Sociale Actie en Erfgoed.

Carlo Di Antonio mocht zich minister van Milieu, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Transport, Luchthavens en Dierenwelzijn noemen. René Collin was minister van Landbouw, Natuur, Landelijkheid, Toerisme en Sportinfrastructuren.

Meest gelezen