De brexit-onderhandelingen starten vandaag: 4 vragen en antwoorden

Vandaag gaan de brexit-onderhandelingen officieel van start, maar echt onderhandelen staat nog niet op de agenda. Wat staat er wel te gebeuren? "We zitten in de snuffelfase", legt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) uit. Hoe gaat die onderhandelingen verlopen in 4 vragen en antwoorden.
PA Wire/PA Images

Wat staat vandaag op de agenda?

De Britse brexit-minister David Davis gaat in Brussel voor het eerst aan tafel zitten met de Europese onderhandelaars. Op deze eerste bijeenkomst zal vooral de kalender en de methodiek worden vastgelegd. "Echt onderhandelen wordt het dus nog niet. We zitten volop in de snuffelfase", legt Vos uit in "De ochtend".

Hoe gaan de onderhandelingen verlopen?

Hoe die onderhandelingen zelf gaan verlopen is voorlopig koffiedik kijken. "Het straffe is dat de Britten dat zelf ook niet lijken te weten." De Britse premier Theresa May heeft een harde brexit aangekondigd, maar daar heeft ze geen mandaat voor gekregen met de recente verkiezingen. "Ze zit met zo'n nipte meerderheid dat ze de stem van elke harde brexiteer ook nodig heeft. Het is een zootje", aldus Vos.

Aan de andere kant van de tafel lijkt de Europese Unie -voor de verandering- behoorlijk eensgezind aan de start van de onderhandelingen te komen. "Aan de EU-zijde zit iedereen te wachten op wat de Britten zullen vragen", zegt Vos. "Er is heel wat verbazing over het feit dat de Britten nog geen plan op tafel hebben gelegd."

Hoe haalbaar is de deadline?

Binnen de twee jaar na het opstarten van de uitstapprocedure moeten de onderhandelingen zijn afgerond. Het inroepen van het fameuze artikel 50 ligt intussen al enkele maanden achter ons. De brexit-onderhandelingen moeten dus in minder dan twee jaar zijn afgerond. "Ik kan me niet voorstellen dat ze dit gaan rond krijgen", zegt Vos. "Het gaat om duizenden wetten die moeten worden besproken en waar de impact van moet worden onderzocht."

De Europese Unie wil het eerst hebben over de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en wil eerst een akkoord over de scheidingsfactuur en dan pas over de handelsrelaties. Vooral dat laatste ligt bij de Britten heel moeilijk.

Kan een brexit nog worden afgewend?

Afgelopen weekend gingen opnieuw stemmen op die het hadden over het afwenden van de brexit. Hoe realistisch is dat? "Er gebeuren zotte dingen in het Verenigd Koninkrijk en je kunt niets uitsluiten, maar ik kan me niet voorstellen dat het referendum van een jaar geleden geannuleerd wordt", zegt Vos kordaat. "Veel Britten geloven nog altijd dat dit een succes wordt. Als je dat nu gaat annuleren, dan krijg je een volksopstand." Wat Vos eventueel wel nog ziet gebeuren is een ontzettend zachte brexit. "Een brexit waarbij het eindresultaat heel dicht bij het huidige lidmaatschap zal liggen."

Meest gelezen