Gevaarlijke escalatie boven Syrië - Jens Franssen

Een Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft het voorbije weekend een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven IS-bolwerk Raqqa. Het incident toont vooral aan dat een direct gewapend treffen in Syrië tussen Rusland en Amerika tot de mogelijkheden behoort.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina
archieffoto

Jens Franssen is Midden-Oosten-expert voor VRT Nieuws.

F-18 versus SU-22

Het voorbije weekend schoot een Amerikaanse F-18 Super Hornet een Syrisch SU-22-toestel neer. Volgens Damascus was het oude Syrische gevechtstoestel posities van terreurgroep IS bij bolwerk Raqqa aan het bestoken. De door de VS geleide coalitie heeft vorige week het offensief ingezet om IS-bolwerk Raqqa volledig te heroveren. Het offensief wordt gevoerd door Syrische Democratische Krachten, een allegaartje van Koerdische strijders onder leiding en met hulp van Amerikaanse elite-eenheden. Volgens Amerika was het Syrische vliegtuig de Koerdische strijders aan het bestoken. Het oude Syrische toestel maakte overigens geen kans tegen het superieure Amerikaanse toestel. De piloot van het Syrische gevechtstoestel is vermist.

Damascus woedend

Het Syrische regime is woedend en ook Rusland waarschuwt Amerika dat het niet zomaar het Syrische regime kan aanvallen. Rusland is een trouwe bondgenoot van het Syrische regime van president Assad en heeft ook zelf gevechtsvliegtuigen in Syrië die er rebellen bombarderen.

Dat het Syrische gevechtsvliegtuig stellingen van IS zou bombarderen bij Raqqa kan, maar is weinig voor de hand liggend. De voorbije maanden zijn het hoofdzakelijk toestellen van de Internationale Coalitie die in het oosten van Syrië IS bombarderen, terwijl Syrische en Russische toestellen rebellen in het westen bombarderen. Bovendien zijn er afspraken tussen beide kampen waarbij dagelijks wordt overlegd wie waar bombardeert, net om zulke incidenten te vermijden.

Race om Raqqa

Terwijl Raqqa op het punt staat ingenomen te worden door Koerdische strijders is ook het Syrische leger met hulp van Iran en Rusland bezig aan een snelle opmars richting Raqqa. Gevolg daarvan is dat het op verschillende plaatsen al tot schermutselingen is gekomen tussen het Syrische regeringsleger en de Koerdische strijders. Dat aan beide kanten van die frontlijn Amerikaanse en Russische elite-eenheden meevechten maakt de situatie erg explosief.

Tot nu toe was er een koele verstandhouding tussen de Koerdische strijders en het regime van president Assad, waarbij beide kampen elkaar gedoogden. Nu IS terrein verliest komen beide kampen letterlijk tegenover elkaar te staan. Het risico bestaat nu dat Rusland en Amerika direct slaags raken in de Syrische woestijn, en meegezogen zouden worden in een snelle escalatie van geweld. Incidenten zoals het neergeschoten Syrische toestel zetten de spanning tussen Moskou en Washington op scherp.

Wat de situatie extra explosief maakt, is dat intussen tientallen landen en gewapende groeperingen, allemaal op het terrein betrokken zijn bij de oorlog in Syrië.
Een oorlog beginnen is niet zo moeilijk, een oorlog beëindigen blijkt heel wat lastiger.

Meest gelezen