May: "Te tolerant geweest voor extremisme, óók voor islamofobie"

De Britse premier Theresa May noemt de aanslag van vanmorgen een aanval op de moslimgemeenschap. “De dader wil ons uit elkaar drijven en onze solidariteit breken”, zei de premier na de aanslag van afgelopen nacht.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Terwijl ze steeds zwaarder onder vuur ligt, gaf de Britse premier Theresa May vanmiddag een ferme reactie op de aanslag van afgelopen nacht. Daarbij reed een bestelwagen mensen aan op straat bij een moskee, met één dode en acht gewonden tot gevolg. 

May zegt dat de dader alleen gehandeld heeft en dat hij "onze basisvrijheden wil wegnemen, maar dat zal niet lukken". May zei dat er te veel tolerantie is geweest voor extremisme, van alle kanten, ook islamofobie. Ze kondigde aan dat ze nog meer zal inzetten op de bestrijding van extremisme, ook en vooral online.

"De aanslag vandaag komt op een moeilijk moment”, zei de premier nog, de eerdere aanslagen en de brand in Grenfell Tower indachtig. "Maar de moed van de ordediensten en de solidariteit toont dat Londen een van de mooiste, meest diverse, gastvrije, bekommerde en vastberaden steden is. Die waarden houden Londen en ook ons land recht.”

Meest gelezen