Portugese gemeenschap in Antwerpen "in shock" over brand afgelopen weekend

De brand in centraal-Portugal waarbij tientallen mensen om het leven zijn gekomen, zindert ook nog na bij de Portugese gemeenschap in ons land. In de Portugese horecazaken rond het Sint-Jansplein in Antwerpen heerst er een bedrukte sfeer. Portugese nieuwsbulletins worden op de voet gevolgd, bezoekers reageren aangeslagen op de gebeurtenissen. "Antuerpia" rouwt.
AP2006

In de verschillende Portugese cafés rond het Antwerpse Sint-Jansplein is de sfeer meer dan gewoon bedrukt. Overal staan de Portugese televisiezenders RTP of SIC wat luider dan anders. Niet voor voetbalwedstrijden of populaire telenovela's, wel voor de nieuwsuitzendingen over de bosbranden, die met open mond worden gevolgd. De aanwezige Portugezen reageren zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen van afgelopen weekend. 

In eethuis "A Churrasqueira" wordt niet enkel gegeten, maar ook naar de televisie gestaard. Een man in de deuropening lijkt de beelden maar niet te kunnen vatten. "In de 60-tal doden, hoe kan zoiets?", vraagt hij zich luidop af. Onderuit gezakt op zijn stoel, probeert hij een verklaring te zoeken voor een van de zwaarste bosbranden uit de recente Europese geschiedenis.

"De windsnelheden zullen er wel voor iets tussen zitten. Triestig dat zoiets nog kan in 2017, ondanks de hulp van blusvliegtuigen uit Frankrijk en Spanje", besluit hij.

"Je voelt je machteloos"

Laurenta Oliveira geniet samen met haar man van een dessert. Portugezen zijn doorgaans nogal introvert, maar deze vrouw wil wat kwijt over de tragedie in haar vaderland.

"Verschrikkelijk, stel je maar eens voor dat je familie daar is achtergebleven", begint ze emotioneel. Zelf is ze zoals veel Portugezen in ons land afkomstig uit het noorden van het land, maar dit drama raakt duidelijk een gevoelige snaar bij alle Portugezen. "Je voelt je zo machteloos", gaat Laurenta verder. "Je wil wel helpen maar wat kan je doen?’. Daarmee verwoordt ze het gevoel waar veel Portugese bewoners van "t Stad" op dit moment mee worstelen.

Bovendien weet Laurenta zelf maar al te goed wat haar landgenoten op dit moment meemaken. "Al twee keer is het huis van mijn ouders in brand gestoken, maar ik was toen al naar België verhuisd". Brandstichting is een groot probleem in Portugal. 

"Geen woorden voor"

Aan de overkant van het plein lijkt café "A Minhota" open, maar een zwarte plastic stoel in de deuropening maakt duidelijk dat het lokaal wel degelijk gesloten is. Een oudere vrouw kan haar tranen nauwelijks bedwingen als het onderwerp ter sprake komt.  "Te gevoelig" snikt ze. 

In een andere Portugese taverne komt het vreselijke nieuws nog dichterbij. De vrouw achter de toog is  afkomstig uit de getroffen regio. "Een vriendin van mijn dochter is aan die verschrikkelijke brand kunnen ontsnappen, gelukkig heeft ze het overleefd!", vertelt ze. Vooral de manier waarop verschillende vluchtende mensen in hun auto door de brand werden verrast, heeft indruk op haar gemaakt. "Er zijn gewoon geen woorden voor", mompelt ze zacht, terwijl ze nog een pint tapt. 

Meest gelezen