PS-burgemeester: "Als we te ver gaan, zullen landelijke gemeenten niet meer in parlement zitten"

In Brussel is het partijbureau van de Franstalige socialisten bijeen. Het bureau discussieert over een verbod op het cumuleren van de functie van parlementslid met die van burgemeester of schepen in een gemeente.

Na een catastrofale "Samusocial-week" voor de Franstalige socialisten, zit het PS-partijbureau deze voormiddag bijeen. Op tafel ligt een cumulverbod van de functie van parlementslid met die van burgemeester of schepen in een gemeente.

Vóór aanvang van het partijbureau bleek dat niet iedereen op dezelfde lijn zit. Eric Massin van de PS-federatie van Charleroi is alvast voor zo'n cumulverbod. "Onze 400 leden willen dit ook al doorvoeren bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen", zegt hij.

Zijn PS-collega Jean-Marc Delizée, burgemeester van de kleinere gemeente Viroinval (in de provincie Namen), is voorzichtiger. "Als we te ver gaan, zullen de landelijke gemeenten niet meer vertegenwoordigd zijn in het parlement", zegt hij.

Op 2 juli houdt de PS een congres over de decumul.

PS-federaties van Magnette en Di Rupo niet op één lijn

Zaterdagavond riep de PS-federatie van Bergen-Borinage op tot een decumul voor parlementsleden uit gemeenten met meer dan 25.000 inwoners. Daags voordien hadden zowat 400 militanten van de federatie in Charleroi nog gepleit voor een totale decumul. Beide voorstellen zullen besproken worden op het partijbureau van de PS, dat maandag een concreet voorstel moet bepalen voor het aangekondigde statutair congres van 2 juli.

Na het losbarsten van het Samusocial-schandaal beloofde PS-voorzitter Elio Di Rupo de PS-leden te laten stemmen over een "volledige decumul", waardoor een mandaat als parlementslid niet langer combineerbaar zou zijn met de functie van burgemeester of schepen. Onder meer de PS-jongeren hadden daartoe opgeroepen, maar sommige betrokkenen zijn het niet eens met de maatregel. Het probleem is volgens hen ook in Brussel immers vooral een van cumulatie van vergoedingen.

De PS-federatie van Bergen-Borinage zit op die lijn. "Het geld, de vergoedingen, dat is het probleem. Er is een klaar en duidelijke maatregel nodig", zo zei de Bergense schepen en parlementslid Nicolas Martin zondag op RTL-TVi. Martin wordt gezien als degene die ooit de burgemeesterssjerp zal overnemen van Di Rupo in Bergen.

Concreet willen de PS'ers uit Bergen en omstreken dat mandaten nooit meer mogen opleveren dan een parlementair wedde. Nu is dat nog 150 procent. Een verbod op het cumuleren van mandaten is voor de Bergense federatie echter slechts nodig voor gemeenten met meer dan 25.000 inwoners - oftewel voor 23 van de 262 Waalse gemeenten. Martin wees daarbij nog op de moeilijkheden voor schepenen uit kleine gemeenten in Luxemburg die niet voltijds hun ambt uitoefenen.

Meest gelezen