PS beschuldigt CDH van "verraad" en "onverantwoordelijke houding"

De PS heeft gereageerd op de aankondiging van coalitiepartner CDH om zonder de socialisten te willen regeren in de deelstaten. De Franstalige socialisten spreken van "verraad" en zeggen dat het CDH zich "onverantwoordelijk" gedraagt. Ook PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Charles Picqué snappen de strategie van het CDH niet.

"Nu de PS duidelijk stelling inneemt voor een decumul, heeft het CDH blijkbaar schrik gekregen", zegt een mededeling van de PS. De Franstalige socialisten zeggen dat verschillende partijen betrokken zijn in de "affaires".

"De PS heeft al noodzakelijke maatregelen genomen om het vertrouwen van de burger in de democratische instellingen te herstellen. Intern gaat het werk verder en de PS hoopt dat het de steun krijg van andere partijen", zegt de mededeling. Het CDH heeft er volgens de PS gekozen om "te deserteren".

Picqué: "Gevaarlijke politieke spelletjes"

PS-kopstuk Charles Picqué snapt de strategie van het CDH niet. “Wat is hun bedoeling? Ik begrijp het alternatief niet goed. Al weet ik wel dat de partij een beetje in de war is."

"Al deze politieke spelletjes zijn misschien gevaarlijk voor de stabiliteit van de instellingen. Dat is mijn voornaamste bekommernis", aldus Picqué." Het spel van het politieke leven is wel bekend, maar we moeten waakzaam zijn. Ik maak me zorgen dat veel projecten nu zullen worden stopgezet."

Onkelinx: "Onbegrijpelijk"

Het vertrek van het CDH uit de regering, net op het moment waarop hervormingen van het bestuur worden besproken in het parlement, is onbegrijpelijk. Dat zegt Laurette Onkelinx, hoofd van de Brusselse PS. Dit verbergt volgens haar zonder twijfel andere doelstellingen.

Na het onaanvaardbaar gedrag van enkele leden heeft de PS de koe bij de horens gevat, stelt Onkelinx. "Niet enkel met sancties en interne hervormingen, maar ook met hulp bij de opmaak van decreten en ordonnanties om het bestuur te veranderen. Dat het CDH zich terugtrekt uit alle regeringen noemt Onkelinx het recht van de partij, maar het is wel "verbazend". "Ook andere formaties, zoals het CDH, hebben ethische problemen met sommige leden en weten net als wij dat hervormingen noodzakelijk zijn."

De Brusselse PS-afdeling houdt vrijdag een algemene vergadering over interne hervormingen als de decumul.

Meest gelezen