Stier van 700 kilogram gestorven na drinken van pesticiden in Bekkevoort

In Bekkevoort is een 700 kilogram zware stier dood aangetroffen in een greppel. Het dier werd vergiftigd na het drinken van pesticiden uit een beek. Om de zaak verder uit de klaren werd het kadaver van de stier en stalen van de 50 kubieke meter afgegraven teelaarde in beslag genomen voor verder onderzoek.

Het Leuvense parket onderzoekt een zware milieuvervuiling in Bekkevoort, die alvast het leven heeft gekost aan een 700 kilogram zware stier. De kolos kwam in aanraking met de vloeistof, en was op slag dood. Het dier werd zaterdagochtend aangetroffen met de kop in de vervuilde greppel.

Uit de eerste resultaten van het lab blijken in de gedumpte vloeistof eigenschappen van pesticiden en insecticiden te zitten. "Vermoedelijk gaat het om producten die niet meer in de handel verkrijgbaar zijn, en waar de vervuiler van af wilde", aldus burgemeester Hans Vandenberg (CD&V) van Bekkevoort. Om de zaak verder uit de klaren werd het kadaver van de stier en stalen van de 50 kubieke meter afgegraven teelaarde in beslag genomen voor verder onderzoek.

Grote saneringsoperatie

Omdat de aard van de vervuiling niet meteen gekend was, namen de hulpdiensten geen enkel risico en werd een grote saneringsoperatie opgezet. Medewerkers van de Civiele Bescherming en de brandweer onderzochten zaterdag het aangetroffen goedje met beschermende pakken en maskers.

Wie het product geloosd heeft, is voorlopig niet bekend. "Dat de betrokkene maar weet dat deze operatie al minstens 30.000 euro gekost heeft. Als de dader gepakt wordt, zal hij de rekening gepresenteerd krijgen", aldus nog Vandenberg. Het Leuvense parket liet weten de zaak te onderzoeken. "Er loopt zowel een politioneel als een wetenschappelijk onderzoek. We wachten nu op de resultaten van het labo en van het onderzoek van het overleden dier."

Meest gelezen