Theresa May noemt aanrijding in Londen "vreselijk incident"

De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding in de buurt van een moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park. De politie behandelt de feiten als een mogelijke terreurdaad, zegt May nog.

In de Londense wijk Finsbury Park reed een bestelwagen vannacht verschillende voetgangers aan die net buitenkwamen uit de moskee, na het einde van het avondgebed voor het verbreken van de vasten. Er is zeker 1 dode en 10 gewonden, de bestuurder van de bestelwagen is opgepakt.

De Britse premier Theresa May spreekt van een "vreselijk incident" en voegde toe dat "al haar gedachten uitgaan naar zij die gewond zijn geraakt, hun geliefden en naar de reddingsdiensten die ter plaatse zijn".

De politie behandelt de feiten als een mogelijke terreurdaad, liet de premier nog weten. Later vandaag roept ze een crisisvergadering van het veiligheidskabinet samen.

Op Twitter stelt Labour-leider Jeremy Corbyn dat hij "volledig geschokt is door het incident aan Finsbury Park". "Ik ben in contact met de moskeeën, de politie en de autoriteiten van Islington. Mijn gedachten gaan naar de mensen en de gemeenschap die zijn getrokken door deze afschuwelijke gebeurtenis." Corbyn woont zelf in de wijk Finsbury Park.

De Londense burgemeester Sadiq Khan noemt het incident "terroristisch". "We kennen alle details nog niet, maar dit was duidelijk een doelbewuste aanval op onschuldige mensen. Dit lijkt op een aanval op een bepaalde gemeenschap, het is ook een aanval op al onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect". Hij zegt dat extra politie-agenten uitgestuurd zijn om de buurtbewoners gerust te stellen, zeker zij die de ramadan volgen.

Verschillende terreurdaden

Het terreuralarm in het Verenigd Koninkrijk staat momenteel op severe, ernstig, wat betekent dat de dreiging van een aanslag highly likely, erg waarschijnlijk, is. De laatste maanden was het land het toneel van verschillende terreurdaden, opgeëist door extremistische moslims.

  • Op 3 juni reden drie mannen voetgangers aan op London Bridge en staken ze mensen neer met een mes in Borough Market. 8 mensen kwamen om, de daders werden doodgeschoten.
  • Op 22 mei pleegde een zelfmoordterrorist een aanslag op een concert van Ariana Grande in Manchester, daarbij vielen 22 doden.
  • Op 22 maart reed een man voetgangers aan op Westminster Bridge in Londen en stak hij een politieman dood. In totaal kwamen 5 mensen om. De dader werd gedood.

Meest gelezen