Van Bekhoven: "Theresa May lijkt voorbij haar houdbaarheidsdatum"

Het politieke leven van de Britse premier Theresa May hangt aan een zijden draadje. "Ze lijkt haar houdbaarheidsdatum gepasseerd", zegt correspondente Lia van Bekhoven in "De ochtend". "Alles wat ze nu doet, goed of slecht, zal worden bekritiseerd of bespot. Ik kan me zelf niet voorstellen dat ze nog in Downing Street 10 wil zitten."
2017 Getty Images

Het zijn verre van gouden tijden voor Theresa May. Ze is haar meerderheid in het parlement kwijt, nota bene door verkiezingen die ze zelf had uitgeschreven om haar mandaat te vergroten. Bovendien slaagt ze er niet in om empathie te tonen bij de opeenvolging van rampspoed in het Verenigd Koninkrijk. "Na de brand in Londen hebben mensen een politieke leider nodig die toegeeft de bal fout te hebben geslagen, maar dat kan ze niet", zegt Van Bekhoven scherp.

"Ik kan me zelf niet voorstellen dat ze in Downing Street 10 (red. de ambtswoning van de Britse premier) wil blijven, maar ze heeft geen keuze." Volgens van Bekhoven is May alleen nog premier omdat haar partij een nieuwe machtsstrijd voorlopig niet ziet zitten. "De Conservatieven willen niet wéér een nieuwe strijd om wéér een nieuwe leider."

De situatie is dan ook alles behalve rooskleurig. Net vandaag starten de onderhandelingen over de brexit. "May wil nog steeds een harde brexit, maar het is zeer de vraag of ze die door het parlement, door haar eigen kabinet zelfs, kan krijgen", zegt de correspondente. "De druk van de oppositie en het bedrijfsleven om een car crash te vermijden, om op zijn minst voor een tijdelijke zachtere middenweg te gaan, is enorm."

May heeft daarnaast te kampen met een enorm imagoprobleem, zeker na de dodelijke brand in Grenfell Tower afgelopen week. "Dat heeft de agenda veel meer beheerst dan de nakende brexit-gesprekken, al die politieke implicaties errond. De autoriteiten die er de kantjes van af liepen als het ging over brandveiligheid. Politici die huurders in sociale woningen negeerden. Bewoners die bedreigd werden als ze bleven klagen over brandgevaar. Het klimaat van bezuinigingen die de helden van vandaag - denk aan de brandweer- onderwaardeerden."

"Theresa May lijkt op een politiek leider die niet maar kan verwoorden wat er gebeurt, wat de kiezers willen horen: 'sorry, we sloegen de bal mis'. Ze lijkt geen empathie te hebben." Het politieke leven van May hangt aan een zijden draadje. "Ze lijkt haar houdbaarheidsdatum gepasseerd. Alles wat ze nu doet -goed of slecht- zal worden bekritiseerd of bespot."

Bovendien zijn ook alle andere mogelijk controversiële thema's uit haar programma geschrapt. "Haar minderheidsregering heeft de steun niet om controversiële zaken door het parlement te loodsen."

Steun van eigen kabinet wankelt inderdaad

Dat ze niet meer de volle steun van haar eigen kabinet lijkt te hebben, bleek ook gisteren toen de Britse minister van Financiën Philip Hammond opvallend op de vlakte bleef toen hem gevraagd werd hoe lang May nog premier kan blijven. 

"Ik denk dat het land nu een periode van rust nodig heeft terwijl wij voortdoen met de job", zei Hammond. "We hebben enkele belangrijke dossiers op ons bord waaronder het begin van de brexitonderhandelingen. Theresa leidt de regering en ik denk dat de regering moet voortdoen met haar werk. Weet je, ik denk dat de meeste mensen in dit land dit denken - dat de regering gewoon moet voordoen met regeren."

Meest gelezen