Vertrouweling van Macron ruilt regeringspost voor fractieleiderschap

De Franse minister voor Stedenbeleid en Wonen Richard Ferrand verlaat de regering en wordt fractieleider van "La République en Marche" in de Assemblée nationale. Ferrand geldt als een vertrouweling van president Emmanuel Macron, maar is eerder deze maand in opspraak gekomen in verband met een vastgoedaffaire.
AFP or licensors

Sommige waarnemers zien de verhuis van regering naar parlement als een elegante exit voor Ferrand, anderen beschouwen het als een vorm van sanctionering. Zeker is dat de verhuis er komt op verzoek van Macron zelf, die het belangrijk vindt dat zijn ministers onkreukbaar zijn.

"Hij neemt de leiding van de groep 'La République en Marche' (LREM) in de Assemblée nationale in zijn hoedanigheid van vertrouwenspersoon die de belangrijkste fractie van de Vijfde Republiek leven moet inblazen", luidt het in kringen van de partij van Macron. De LREM-fractie in het nieuwe Franse parlement telt 350 leden.

Premier Edouard Philippe moet nieuwe regering vormen

De Franse premier Edouard Philippe heeft, een dag na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen, het ontslag van zijn regering aangeboden. Philippe is daarop herbenoemd en moet tegen woensdag een nieuwe regering vormen.

Zoals het de regel is na parlementsverkiezingen, heeft de premier zijn ontslag aangeboden aan het staatshoofd. Die heeft dit aanvaard, om de premier vervolgens de herbenoemen en hem te belasten met het samenstellen van een nieuwe ploeg.

Meest gelezen