Vrachtwagenchauffeur die 10-jarige fietser doodreed, krijgt 12 maanden met uitstel

Een 52-jarige vrachtwagenchauffeur die op 18 december 2015 in Evergem een 10-jarige fietser doodreed, is veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel. "Hij had haar moeten zien", oordeelde de Gentse politierechtbank vanmorgen. De man kreeg ook een rijverbod van 24 maanden, waarvan 12 maanden met uitstel.

 Het ongeval gebeurde op de laatste schooldag van 2015. Op een kruispunt van de R4 in deelgemeente Ertvelde staken drie fietsertjes de straat over. Twee ervan haalden de overkant, maar een derde fietsertje kwam terecht onder de wielen van een betonmixer die afsloeg. Het meisje was op slag dood.

Eerdere veroordelingen voor overdreven snelheid en alcoholintoxicatie

Het openbaar ministerie vorderde tien maanden gevangenisstraf, omdat de man al veroordelingen opliep voor overdreven snelheid, alcoholintoxicatie en het negeren van rij- en rusttijden. De verdediging vroeg om rekening te houden met de bijzondere omstandigheden. Volgens de advocaat van de chauffeur, die vroeg om het rijverbod te beperken omdat de man als zelfstandige werkt en zijn auto nodig heeft, speelde het noodlot een grote rol. "Het spijt me heel erg, maar ik had haar echt niet gezien", zei de chauffeur bij de behandeling van de zaak.

Politierechter: "De chauffeur had het kind moeten opmerken"

 De politierechtbank oordeelde dat de vrachtwagenchauffeur het kind tijdig had moeten opmerken. "De fietser bevond zich al op de oversteekplaats, op 4,8 meter van het begin ervan. Ze had een fluovest aan en reed in een continue beweging. De bestuurder van de vrachtwagen met betonmixer heeft aan een onaangepaste snelheid afgedraaid, volgens getuigen zonder te stoppen of te remmen."

"De man toonde op Facebook ook een weinig begripvolle houding"

De vrachtwagenchauffeur werd schuldig bevonden aan onopzettelijke doding door gebrek aan voorzichtigheid. "Ik heb ook rekening gehouden met de persoon en de ingesteldheid van de man. Hij toonde nadien een weinig begripvolle houding op Facebook", aldus de politierechter.

De rechtbank legde de man 12 maanden cel met uitstel op en een geldboete van 6.000 euro, waarvan 2.400 euro met uitstel. Hij kreeg ook een rijverbod van 24 maanden, waarvan 12 maanden met uitstel. Hij moet zijn praktisch en theoretisch examen opnieuw afleggen en moet slagen voor medische en psychologische proeven. De nabestaanden van het slachtoffer kregen een schadevergoeding toegekend. "Ik besef dat dit jullie dochter niet kan terugbrengen", besloot de politierechter.

Meest gelezen