Vredesakkoord voor Centraal-Afrikaanse Republiek: een sprankeltje hoop

In de Centraal-Afrikaanse Republiek komt er misschien dan toch een einde aan vier jaar bloedig geweld. De regering en 13 van de 14 gewapende groepen hebben in Rome een vredesakkoord getekend. Het akkoord kwam er na bemiddeling van de katholieke Sint Egidiusgemeenschap.

De strijdende partijen beloven onmiddellijk de wapens neer te leggen in heel het grondgebied en dat bestand te laten respecteren door de internationale gemeenschap. Ze willen ook de regering erkennen die er kwam na de vorige verkiezingen.

De kleine rebellengroep die niet tekende, wordt ook wel over de streep gehaald, zeggen onderhandelaars.

Bloedig conflict

Het etnisch en religieus getinte conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek begon in april 2013 toen de moslimmilitie Seleka de macht greep en president François Bozize verdreef. De militie kon tot in de hoofdstad Bangui doordringen. Tegen december sloeg de christelijke militie Anti-Balaka terug.

Het was het begin van grootschalige moordpartijen, ook in Bangui. Vele duizenden burgers werden over de kling gejaagd. Meer dan 2 miljoen anderen vluchten of waren op noodhulp aangewezen. Ex-kolonisator Frankrijk stuurde meteen troepen.

Begin 2014 werd de leider van Seleka, Michel Djotodia, gedwongen op te stappen onder druk van Frankrijk en andere Afrikaanse landen. Burgmeester Catherine Samba Panza van Bangui werd door een overgangsparlement aan het hoofd verkozen van een voorlopige regering. Ook de Verenigde Naties stuurden nog Blauwhelmen naar het land om de strijdende partijen te scheiden.

In Bangui werd het relatief rustig, maar in het binnenland gingen de slachtpartijen door. Een VN-rapport stelde dat een volkenmoord was vermeden, maar dat beide rebellenbewegingen misdaden tegen de mensheid hadden gepleegd. Er werd gesproken van minstens 6.000 doden

Zicht op democratie

Mogelijk was het bezoek van Paus Franciscus in november 2015 een verzoenende factor. Ook op het politieke vlak werden de plooien stilaan gladgestreken.

Er kwam een referendum over een grondwetsherziening waardoor een president maar twee ambtstermijnen aan de macht mag blijven. Die president werd begin vorig jaar democratisch verkozen, het werd oud-premier Faustin-Archange Touadéra. 

Maar het was slechts een korte periode van kalmte. Het geweld flakkerde opnieuw op. In mei maakte het opflakkerende geweld op twee weken tijd nog 300 slachtoffers. Ook 6 Blauwhelmen sneuvelden in de strijd. De nieuwe VN-secretaris-generaal Antonio Guterres maakte zich pas nog zorgen om het religieuze en etnische karakter van het conflict.

Het vredesakkoord van vandaag is nog maar een sprankeltje hoop, dit vredesakkoord. Op het terrein moet blijken of het zal worden toegepast. De voorzitter van de Sint-Egidiusgemeenschap, Marco Impagliazzo, noemt het in elk geval een “historisch akkoord vol hoop voor de Centraal-Afrikaanse Republiek”.

Meest gelezen