VS-student overleden die Noord-Korea had vrijgelaten

Otto Warmbier, een 22-jarige Amerikaanse student die vorige week is vrijgelaten door Noord-Korea, is overleden in de Verenigde Staten. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Warmbier was veroordeeld tot 15 jaar omdat hij een spandoek met propaganda had proberen te stelen, maar vorige week had Pyongyang hem laten gaan.

Warmbier was in een coma beland en had ernstige hersenschade opgelopen, volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten het gevolg van botulisme en een slaappil. 

Uit onderzoek in de VS is gebleken dat hij ernstige hersenschade opliep in alle delen van zijn hersenen. Van botulisme zou ook geen sprake zijn geweest.

De 22-jarige Warmbier overleed vandaag om 14.20 uur (20.20 uur Belgische tijd). In een mededeling bedankt de familie het ziekenhuis van de universiteit van Cincinatti, "dat alles deed wat het kon voor Otto". "Jammer genoeg hebben de vreselijke martelingen die onze zoon heeft ondergaan in Noord-Korea ertoe geleid dat er geen andere uitkomst mogelijk was."

Warmbier was op vorig jaar tot 15 jaar werkkamp veroordeeld omdat hij in een hotel een propagandabanier had gestolen. In Noord-Korea wordt dat beschouwd als een "misdaad tegen de staat".

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het over "slechte dingen" die gebeuren in Noord-Korea en noemt het regime in Pyongyang "brutaal".

Meest gelezen