Waarom zijn de bosbranden in Portugal zo groot en breiden ze zo snel uit?

De bosbranden in Portugal hebben een ongeziene omvang bereikt, maar hoe komt het eigenlijk dat het vuur zo vlot grote stukken bos verslindt? "Veel heeft te maken met de soorten bos die er de laatste decennia zijn aangeplant", zegt bio-ingenieur Bert De Somviele en kenner van de Zuid-Europese bossen in "De ochtend".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het leeuwendeel van de bosbranden wordt veroorzaakt door menselijke activiteit. Of het nu de klimaatverandering is, een pyromaan of een smeulende sigaret. De grote bosbranden in Portugal lijken de uitzondering te zijn die de regel bevestigen. "Zoals het er nu naar uitziet is het vuur wellicht ontstaan door een blikseminslag, al is het wachten op de eindconclusies van het onderzoek", zegt De Somviele erover.

Van nature komen er sowieso bosbranden voor in de landen aan de Middellandse Zee. Het ontstaan van zo'n bosbrand is een ding, maar het razendsnel uitbreiden ervan is iets anders. Los nog van het warme en droge weer met een hevige aanwakkerende wind, is er nog een andere grote factor die de Portugese bossen in het bijzonder zo bosbrandgevoelig maakt.

"De laatste decennia zijn er voor de bosbouw erg veel eucalyptusbomen aangeplant", zegt De Somviele. "Die bomen zijn veel kwetsbaarder en veel minder resistent dan de natuurlijke bostypes zoals kurkeik die daar van nature voorkomen. Een eucalyptusboom is typisch een soort boom die snel brandt en tot enorme bosbranden kan leiden." Een ander bosbeleid waarbij wordt ingezet op het opnieuw aanplanten van inlandse eiken zou bosbranden van dergelijke omvang in de toekomst kunnen vermijden.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Bovendien is het nodig om maatregelen te nemen, want naar alle waarschijnlijkheid zal het aantal bosbranden de komende jaren nog toenemen. Onder meer door de klimaatverandering, maar ook puur door de grotere aanwezigheid van mensen. "Mensen wonen tegenwoordig bijna overal. Dat betekent ook dat er meer interactie is met de bossen en een sigarettenpeuk kan al voldoende zijn om." De Somviele benadrukt wel dat er in het Middellandse Zee-gebied de laatste jaren werk is gemaakt van betere brandpreventie.

Portugal kampt bovendien met een specifiek probleem. Er zijn disproportioneel veel pyromanen in het land. Vele van de jaarlijkse bosbranden in het Zuid-Europese land zijn aangestoken. De Portugese regering in Lissabon heeft intussen maatregelen aangekondigd. Bekende pyromanen zouden een enkelband krijgen, zodat ze voorlopig het huis niet kunnen verlaten. De regering wil zo voorkomen dat ze mogelijk nog meer (bos)branden stichten.

Kan een enorme bosbrand ook bij ons?

Hoe groot is het risico in ons land op een bosbrand van de omvang zoals in Portugal. "Bosbranden komen in ons land wel degelijk voor", zegt De Somviele. "Enkele weken geleden heeft het nog behoorlijk gebrand in de Ardennen in de buurt van Luik, maar in Vlaanderen is er natuurlijk veel minder bos. Grote inferno's zoals in Portugal zijn hierdoor per definitie niet mogelijk."

Los van het gebrek aan bos, is ook ons klimaat meer gematigd dan in Portugal. "Wat niet betekent dat je in een uitzonderlijk droge periode zoals nu niet extra voorzichtig moet zijn als je een bos bezoekt", benadrukt de boskenner. "Zorg vooral dat je zelf geen brand veroorzaakt. Vuur maken of zelfs roken is uit den boze. Mocht je toch vuur opmerken: verwittig dan onmiddellijk de brandweer en zorg dat je de locatie zo snel mogelijk verlaat."

Meest gelezen