"Mijn specialiteit in Syrië? Klassieke cocktails met een oosterse toets"

In tien verschillende Europese steden, waaronder Brussel, wordt deze week n.a.v. Wereldvluchtelingendag het Refugee Food Festival georganiseerd. Vluchtelingen uit alle windrichtingen met een horecaverleden gaan tijdelijk weer aan de slag in een café of restaurant. Onder hen ook Elias Edlbi (23), die in Syrië cocktails shakete in een bar.

Wie is Elias Edlbi?

  • 23 jaar
  • afkomstig uit Syrië, maar woont sinds 2 maanden in ons land, in het Rode Kruiscentrum van Melreux-Hotton
  • woonde daarvoor al drie jaar in Libanon, "weg van de oorlog"
  • bracht zijn jeugd in Syrië door en behaalde er een diploma hotelmanagement
  • begon met een universitaire opleiding, maar kon die niet afwerken
  • was in Syrië een gepassioneerde barman in een cocktailbar en werkte ook in Libanon in een café
  • is op het Refugee Food Festival één dag barman in Chez Richard, in Brussel

Exotische kruiden

"Alcohol serveren was in Syrië geen enkel probleem. Het is geen 100% moslimland, er woont ook een grote christelijke gemeenschap. Van een alcoholverbod was dus zeker geen sprake. Ik heb er vaak genoeg cocktails en andere alcoholische dranken opgediend", vertelt hij enthousiast. 

In Syrië waren vooral de internationale, klassieke cocktails een succes. Elias heeft menig mojito en gin-tonic geserveerd, al gaf hij er vaak een eigen toets aan. "Zowel in Syrië als Libanon waren er veel typisch oosterse ingrediënten voorhanden die in België minder worden gebruikt in de keuken. Zo gebruikte ik specerijen als koriander, rozemarijn en steranijs bijna dagelijks in mijn cocktails", legt hij uit.

"Ook de lokale drankjes boden me veel inspiratie. Ik maakte gebruikte vaak arak, een soort sterke drank op basis van druiven met meer dan 50% alcohol. Niet voor iedereen dus", lacht hij. "Het lijkt een beetje op de Italiaanse grappa."

Welke cocktails en bieren drinkt Elias zelf graag?

Als barman heeft Elias zich de voorbije maanden al een beetje verdiept in onze Belgische biercultuur. "Orval en Jupiler heb ik al geproefd, omdat ik daar al veel over gehoord had, en Jupiler vind ik wel lekker ja."Over zijn favoriete cocktail moet hij ook niet lang nadenken. Dat is de negroni. "Een Italiaanse klassieker op basis van Campari, rode vermouth en gin. Niet voor watjes, wel voor durvers die houden van bitterzoet", lacht hij.

En wat vindt Elias van de Belgische keuken?

Elias is nog maar twee maanden in ons land, en kent de typisch Belgische keuken en eetgewoontes nog niet zo goed. "Ik ben er wel nieuwsgierig naar: België lijkt me een leuk land, met vriendelijke mensen, dus ik ben benieuwd wat jullie zoal eten", zegt hij.

Onze nationale trots, een pakje friet, heeft hij nog niet geproefd, maar het staat wel bovenaan zijn lijstje. Over zijn favoriete Syrische gerecht moet hij niet lang nadenken. "Mahashi, sowieso: allerlei groenten die opgevuld worden met vlees en rijst. Zeer lekker!"

Hoe graag kruipt hij even achter een Belgische toog?

Omdat Elias nog niet lang in België woont, is hij nog niet aan het werk. "Ik ben ondertussen wel Frans aan het leren. Geen evidente taal, maar ik wil het zo snel mogelijk onder de knie krijgen, want dat gaat op verschillende vlakken deuren openen", zegt hij in vrij vloeiend Engels. Elias kijkt er wel naar uit om weer voor even in zijn "comfortzone" te vertoeven: achter een cafétoog. In het Brusselse café Chez Richard zet hij zijn persoonlijke specialiteit "internationale cocktails met een oosterse toets" op de kaart.

"Het wordt een geweldige dag! Ik kijk er enorm naar uit om nieuwe mensen te ontmoeten. En ik wil bewijzen dat vluchtelingen goede mensen zijn, die goede dingen doen", zegt hij daarover. "We zijn geen slachtoffers. Nee, we proberen ons leven elders opnieuw op te bouwen. Ik kijk ernaar uit om weer even te doen wat ik goed kan."

Meer info over het Refugee Food Festival?

Het Refugee Food Festival is een initiatief van Food Sweet Food in samenwerking met het Hoog-Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). De twee vorige edities vonden vorig jaar plaats in Parijs en Strasbourg. Dit jaar wordt Wereldvluchtelingendag (20 juni) op die manier in tien steden tegelijk in de kijker gezet. Meer informatie over de activiteiten in Brussel vind je op een speciale website.

Meest gelezen