Belgische kankeronderzoekster geëerd als "innovator under 35" door MIT

Op de prestigieuze lijst van "innovators under 35" van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) staan dit jaar maar liefst 10 Belgen, 8 mannen en 2 vrouwen. Damya Laoui, die belangrijk kankeronderzoek doet aan de VUB is één van hen.

Het MIT zet elk jaar jonge onderzoekers die binnen hun vakgebied vernieuwend werk leveren in de bloemetjes, met een nominatie op de "innovaters under 35"-lijst. Damya Laoui doet aan de vakgroep bioingenieurswetenschappen van de VUB onderzoek naar celimmuniteit. Haar onderzoek richt zich op een mogelijke nieuwe kankertherapie via de zogenoemde "dendritische cellen", die deel uitmaken van ons eigen immuunsysteem.

Waar gaat haar onderzoek over?

Laoui bestudeert of bepaalde cellen kunnen geïnjecteerd worden bij kankerpatiënten, om de groei van hun tumor af te remmen. Niet bij alle soorten tumoren is die aanpak even succesvol. Vernieuwend is wel dat de genezende cellen uit de tumor van de patiënt zelf komen, waardoor een mogelijke therapie minder zwaar is en nevenwerkingen zou opleveren dan chemo of bestralingen.

Kankervaccin op maat?

"De meeste cellen in de omgeving van een tumor worden door de kanker zelf onderdrukt. Maar bepaalde dendritische cellen gaan de kanker toch nog zelf bestrijden", legt ze uit. "Die cellen proberen we uit de tumoren te zuiveren om ze dan actief en gericht te gebruiken. Als we die immuuncellen gebruiken bij proefmuizen dan vertraagt de tumorgroei of er komt simpelweg geen tumor meer, als de dieren gevaccineerd zijn met immunotherapie."

De klinische toepassing van dit principe bij kankerpatiënten is nog niet voor morgen, maar het kan op langere termijn misschien wel een alternatief vormen voor de klassieke kankerbehandelingen. Het zou dan een "vaccin op maat" moeten worden voor de kankerpatiënt in kwestie. "Het voordeel is dat we daarmee niet enkel primaire tumoren willen bestrijden, maar zeker ook de uitzaaiingen achteraf. Want de meeste kankerpatiënten sterven daaraan.

Laoui gaat nu met partners op zoek naar middelen om de theorie te testen op proefmensen. "Dat kost vrij veel geld, maar deze erkenning door het MIT is een grote eer en biedt op dat vlak misschien kansen voor ons. We hopen binnen 5 tot 10 jaar een gunstige resultaat te zien."

De andere Belgen op de MIT-lijst

De 10 Belgische laureaten kan je via korte portretten beter leren kennen op deze website.

Meest gelezen