DéFi noemt man en paard: "Milquet en Dedecker moeten opstappen"

DéFi, het vroegere FDF, zal enkel in een nieuwe regeringscoalitie stappen als de traditionele partijen (PS, MR en CDH) "hun stallen uitkuisen". De partijleiding reageert daarmee op de politieke crisis in Franstalig België, nu het CDH de PS aan de kant wil schuiven. Olivier Maingain van DéFi noemt in het journaal van RTBF man en paard. Hij vindt dat Joëlle Milquet (CDH), Armand De Decker (MR) en Stéphane Moreau (PS) moeten opstappen in het kader van een "ethische politieke revolutie". De MR neemt voorlopig een afwachtende houding aan.
Partijvoorzitter Olivier Maingain

Gisteren maakte CDH-voorzitter Benoît Lutgen bekend dat hij in het Brussels en Waals Gewest en in de Franse Gemeenschap niet langer samen wil regeren met de PS. Hij lanceerde een oproep om alternatieve meerderheden te zoeken, zonder de PS, nu veel politici in opspraak gekomen zijn omtrent hoge vergoedingen voor mandaten.

Het is uitkijken naar de reactie van de andere partijen in Franstalig België. DéFi, het vroegere FDF, laat na een vergadering vanmiddag weten dat het alleen in een regering zal stappen als àlle traditionele partijen -PS, CDH en MR dus- schoon schip maken.

"Alle partijen die mee willen onderhandelen, moeten bewijzen dat ze deontologisch handelen", zegt kopstuk Bertrand Clerfayt. "Dus niet nog ergens mensen met vuile handen hebben. Wij kunnen niet meer dag na dag, krant na krant nieuwe schandalen leren." Clerfayt wilde geen namen kwijt van personen die zouden moeten vertrekken.

Olivier Maingain spreekt duidelijke taal

Aan de RTBF noemde DéFi-voorzitter Olivier Maingain de namen van CDH-kopstuk Joëlle Milquet, Armand De Decker van de MR en Stéphane Moreau van de PS.

"Onze partij eist een ethische revolutie in de politiek. Alle personen die betrokken zijn bij de schandalen van de voorbije maanden moeten eruit", aldus Maingain. Elke partij moet volgens de voorzitter van DéFi schoon schip maken vooraleer er gepraat kan worden.

Joëlle Milquet nam vorig jaar ontslag uit het Brussels Parlement en de Franse Gemeenschapsregering omdat ze genoemd wordt in een zaak van belangenvermenging.

DéFi is vooral in Brussel een fractie om rekening mee te houden. De partij heeft 12 zetels in het Brussels Parlement en vormde er tot nog toe een regering met PS, CDH, SP.A, Open VLD en CD&V. Het is de enige partij die CDH en MR een alternatieve meerderheid kan bezorgen, Ecolo is daarvoor te klein.

"DéFi legt de lat erg hoog"

Eigenlijk geeft DéFi nu nog geen concreet antwoord, zegt politiek journalist Johny Vansevenant. "Voorzitter Olivier Maingain wil eerst een ethische revolutie. De traditionele partijen moeten eerst hun Augiasstallen uitmesten, zegt hij letterlijk. Wie in opspraak kwam, moet weg. Ze bepleiten politieke zuiverheid."

DéFi legt de lat erg hoog, merkt Vansevenant op. "Maingain vraagt ook dat de MR zich achter de strenge Brusselse geluidsnormen voor vliegtuigen schaart. Allemaal heel zware voorwaarden. Het zal nog een hele tijd duren voor er een alternatieve Brusselse regering is."

MR: Bal ligt in het kamp van het CDH

De MR neemt intussen een afwachtende houding aan. Het is aan het CDH om duidelijk te maken wat het wil, zeggen de Franstalige liberalen. Ze staan open voor dialoog, maar omdat ze niet zelf "de stekker uittrokken", vinden ze niet dat het hen toekomt om de partijen bijeen te brengen die die dialoog moeten voeren.

"Wij hebben ons antwoord op de oproep van Lutgen gegeven, het is nu aan hem om duidelijk te maken wat zijn doelstellingen, zijn intenties en zijn project zijn", klinkt het op het kabinet van voorzitter Olivier Chastel.

Als de PS effectief buitenspel wordt gezet, wordt de MR in het Waals Gewest en in de Franse Gemeenschap mathematisch noodzakelijk om een alternatieve meerderheid op de been te brengen.

Meest gelezen