Demotte: "Er zijn nog eerlijke socialisten"

De minister-president van de Franstalige gemeenschapsregering, Rudy Demotte (PS), is verbaasd over het manoeuvre van CDH. Gisteren knipten de Waalse christen-democraten de banden door met de socialisten van PS. "Maar ook CDH is betrokken bij schandalen", zegt Demotte.

De Franstalige partijen beraden zich over een uitweg uit de politieke crisis nadat de christendemocraten van CDH gisteren de deur naar het hoofdkwartier van de socialisten van de PS resoluut dicht trok. CDH wil niet meer voortregeren met de PS door de schandalen over hoge vergoedingen van politici. CDH-voorzitter Benoit Lutgen wil nu proberen om met de andere partijen een meerderheid te vormen om de PS uit de regeringen te sluiten.

Rudy Demotte is verbaasd over dat manoeuvre. "CDH is namelijk zelf ook betrokken bij schandalen", zegt hij. "De vicevoorzitter van Publifin bijvoorbeeld, die heeft een partijkaart van CDH. En ook bij de partijen waarmee de christendemocraten nu praten is de situatie al niet veel beter. Denk maar aan de Kazachgate-affaire, daar was MR ook bij betrokken."

Demotte is ook verbaasd over de toenadering tussen CDH en MR. "Er zijn grote verschillen tussen hun partijprogramma's, het standpunt van de partijen over CETA bijvoorbeeld, dat ligt mijlenver uit elkaar, ik denk niet dat ze daarover snel op dezelfde lijn zullen zitten", zegt de minister-president. "Ik vind het weinig coherent allemaal, de onderhandelingen zullen nog wel eens een tijdje kunnen duren."

"De socialisten hebben nog altijd nog een toekomst"

Over de toekomst van zijn eigen partij is Demotte duidelijk. "Er zijn inderdaad hervormingen nodig, want de schandalen in onze partij zijn erg pijnlijk, maar ik denk niet dat er daarom bepaalde koppen moeten rollen", stelt Demotte, verwijzend naar de stilaan onhoudbare situatie van PS-voorzitter Elio Ri Rupo. 

"Er zijn trouwens nog altijd eerlijke socialisten", meent Demotte. "Een beetje geduld misschien want we hebben nu problemen, maar de tijd zal uitwijzen dat er nog altijd socialisten nodig blijven." 

Meest gelezen