Eternit aanvaardt veroordeling en gaat niet in cassatie

De vroegere asbestproducent Eternit aanvaardt de eerdere veroordeling en gaat niet in cassatie. Het bedrijf verloor een rechtszaak tegen de nabestaanden van een slachtoffer van longvlieskanker. Ze vochten die veroordeling aan, maar in maart oordeelde het hof van beroep dat Eternit "op de hoogte had moeten zijn wat de schadelijke gevolgen zijn van asbest".

In 2011 veroordeelde de Brusselse rechtbank Eternit tot een schadevergoeding van 250.000 euro voor de familie Jonckheere. De familie Jonckheere komt uit Kapelle-op-den-Bos, de gemeente waar Eternit tot in 1998 asbest produceerde. De twee ouders en twee van hun zonen stierven aan longvlieskanker. 

"Asbestbaronnen schuldig aan de verspreiding van longvlieskanker"

 Het bedrijf legde zich niet neer bij die uitspraak en ging in beroep. In maart werd het bedrijf in beroep opnieuw veroordeeld. De schadevergoeding lag toen wel tien keer lager. Voor de familie was dat bedrag niet het belangrijkste. "Voor het eerst besliste een hof van beroep dat de asbestbaronnen van België schuldig zijn aan de verspreiding van longvlieskanker", klonk het toen bij de nabestaanden.

Geen cassatie

Het bedrijf laat nu weten dat ze niet in cassatie zullen gaan tegen die veroordeling in beroep. "We zijn van mening dat er wel argumenten zijn die we in cassatie zouden kunnen opwerpen, maar we kunnen ons wel vinden in de billijke vergoeding die het hof van beroep naar voren schuift en daarom hebben we beslist om niet in cassatie te gaan", klinkt het in een persmededeling. 

Meest gelezen