Kusttram zet deze zomer nog meer in op veiligheid

Vervoersmaatschappij De Lijn zet met extra signalisatie en sensiblisering nog meer in op veiligheid van de kusttram nu het zomerseizoen eraan komt. Dat kondigden Suzy Costers, directeur van De Lijn West-Vlaanderen, en Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) dinsdag aan. De Lijn is klaar om deze zomer opnieuw vier miljoen passagiers te vervoeren met de tram.

De Lijn heeft dit jaar opnieuw geïnvesteerd in veiligheid en sensibilisering. Zo komt er extra tramsignalisatie. De technische diensten hebben onder meer op verschillende plaatsen tussen de 68 haltes wegmarkeringen aangebracht om andere weggebruikers te wijzen op de gevaren. Alle sporen en bovenleidingen kregen ook een extra onderhoud.

Verder is er dit jaar een verhoogde samenwerking tussen de Lijncontroleurs, de politiezones en de West-Vlaamse Politieschool. Zij plannen twintig gezamenlijke controleacties. Er zal onder meer gecontroleerd worden op zwartrijden maar ook andere inbreuken. En ook het figuurtje Onni is terug om kinderen, die vaak niet vertrouwd zijn met de tram, bewust te maken van de gevaren.

De kusttram neemt jaarlijks ongeveer 15 miljoen reizigers mee waarvan ruim 4 miljoen in de zomermaanden juli en augustus. Om de tien minuten stopt er overal een tram.

Om die frequentie te kunnen aanhouden en het comfort voor de reizigers te vergroten kan De Lijn West-Vlaanderen opnieuw rekenen op twaalf Hermelijntrams uit Gent en Antwerpen. Die worden eerstdaags naar de kust gebracht.

Daarnaast bevestigt minister van Mobiliteit Ben Weyts dat de eerste 47 trams van het nieuwe tramorder, die recent werd toegewezen aan het Spaanse CAF, naar de kust gaan. Die zullen stelselmatig de 35 jaar oude tramstellen vervangen om de capaciteit en het comfort van de trams te vergroten. Die eerste Albatrostrams worden verwacht in de zomer van 2019.

Meest gelezen