Man met spijkerbom doodgeschoten in Brussel-Centraal na explosie, geen andere slachtoffers

Ons land is ontsnapt aan een nieuwe terreuraanslag. Gisterenavond heeft een man een kleine explosie veroorzaakt in het station Brussel-Centraal. De spijkerbom die hij bij zich had, is niet volledig afgegaan. De verdachte zelf werd doodgeschoten door patrouillerende militairen, er vielen geen andere slachtoffers.
AFP or licensors

De bom zou niet volledig afgegaan zijn. Volgens onze informatie zou het om een bijzonder zware spijkerbom gegaan zijn die veel schade had kunnen aanrichten. 

Nu zijn er bij de aanslag géén slachtoffers gevallen, de dader zelf werd wel doodgeschoten door militairen die aan het patrouilleren waren. De verdachte bleef nog lange tijd bewegingsloos op de grond liggen terwijl de ontmijningsdienst DOVO controleerde of hij nog explosieven op zich had.

Ine Van Wymersch, woordvoerder van het Brusselse parket, benadrukt dat de politie zeer snel ter plaatse was en dat de situatie relatief vlug onder controle was. Even was er ook sprake van een incident op de Grote Markt in Brussel, maar daar had het Brusselse parket gisterenavond geen weet van. Van Wymersch zei dat er wel wat paniek is geweest, en dat er om veiligheidsredenen een heel ruime perimeter werd ingesteld.

Het federaal parket gaf om 22.45 uur nog een persconferentie op het Agoraplein, in de buurt van het station. Daar is gezegd dat het incident als een "terreurdaad" beschouwd wordt. De woordvoerder van het federaal parket Eric Van Der Sypt zei dat de identiteit van de man nog niet bekend is.

(lees verder onder de video)

Nationale Veiligheidsraad om 09

Premier Charles Michel (MR) roept woensdag om 09.00 uur de Nationale Veiligheidsraad samen in zijn kantoor, de Wetstraat 16. Dat heeft zijn woordvoerder meegedeeld.

De premier heeft samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) van bij de start permanent contact gehad met het Crisiscentrum.

Hij hield eraan in naam van de regering de militairen en het personeel van de NMBS die aanwezig waren tijdens de terreurdaad, te bedanken. "Ze hebben heel professioneel en moedig gereageerd op deze situatie", aldus de eerste minister.

Ooggetuige: koffer laten ontploffen

Volgens een werknemer van de NMBS die ter plaatse was op het ogenblik van de explosie, heeft een man van tussen 30 en 35 jaar om 20.45 uur een koffer laten ontploffen op de tussenverdieping tussen de inkomsthal en de perrons. De getuigenis van de man is niet bevestigd door andere bronnen.

Daarna is de man, die volgens de ooggetuige een getaande huid had maar geen baard, en die een wit hemd en een zwarte broek droeg, naar de perrons gegaan, en daar is hij binnengegaan in een klein bureautje dat voorbehouden is voor het personeel. Even later is hij daar volgens de getuige weer uitgekomen. 

De explosie heeft geen slachtoffers gemaakt, maar de agent zei dat hij er wel de luchtverplaatsing van gevoeld heeft. Hij heeft dan alarm geslagen, en de ordediensten zijn tussenbeide gekomen. De ooggetuige zei nog dat de man iets droeg dat op een bommengordel leek.  

Volgens de werknemer heeft de man "jihadistische uitspraken" gedaan en riep hij "Allah akbar". Zoals gezegd is dat nog nergens anders bevestigd.

(lees verder onder de video)

Geen treinverkeer

Het treinverkeer werd gisteren op bevel van de politie onderbroken en ook bepaalde metrolijnen werden een tijdlang onderbroken. Naast Brussel-Centraal werd ook het Brusselse Noordstation gesloten. Vanochtend rijdt er wel terug treinverkeer op de Noord-Zuidverbinding, maar treinen stoppen niet in Brussel-Centraal.

"Ik was aan het wachten in Brussel-Centraal, beneden op de trappen", vertelt getuige Rémy Bonnaffé. "Er was een luide ontploffing en toen volgde er een tweede ontploffing. Toen ben ik naar de Hilton gelopen. Het leger en de politie zijn ter plaatse gekomen. Op een gegeven moment mochten geen mensen meer in het station."

AFP or licensors

Meest gelezen