Militaire veiligheidsdienst krijgt nieuwe chef na controverse gelekte brief

De militaire geheime dienst krijgt een nieuwe baas: generaal Claude Van de Voorde. De vorige topman, luitenant-generaal Eddy Testelmans, heeft ontslag genomen. Dat werd bevestigd aan onze redactie door bronnen dicht bij Defensie. Testelmans stapt op na het uitlekken van een kritische brief, waarin zijn medewerkers klagen over wantrouwen, concurrentiedrang en zelfs foutieve doorstroming van informatie binnen de dienst.
Generaal Claude Van de Voorde

Generaal Claude Van de Voorde is de huidige kabinetschef van minister van Defensie Vandeput. Hij zal intern worden opgevolgd. Vandevoorde heeft een carrière bij de luchtmacht, eerst als F-16 piloot, nadien als Commandant van de Luchtmacht. Er was al een paar maanden sprake dat hij mogelijk vervangen zou worden als kabinetschef bij Vandeput.

De Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid is de militaire equivalent van de Staatsveiligheid en voert ongeveer dezelfde kerntaak uit: informatie vergaren in de strijd tegen terreur. De hele dienst komt nu in opspraak door een brief van zes pagina’s, in 2016 opgesteld door enkele hooggeplaatste medewerkers. Daarin staat te lezen dat de ADIV wordt geteisterd door interne concurrentiedrang, verwarrende communicatie met partners in binnen- en buitenland, wantrouwen tussen de verschillende afdelingen én foutieve doorstroming van informatie.

En vooral dat laatste is bijzonder pijnlijk. Één van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart is immers een betere samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten in ons land en een efficiëntere uitwisseling van informatie.
 

Rust


Luitenant-generaal Eddy Testelmans neemt nu – na vijf jaar aan het hoofd van de ADIV – afscheid. Naar eigen zeggen om de rust te doen terugkeren. "Er is maar één oplossing voor deze toestand en die bestaat erin mijn mandaat ter beschikking te stellen", zegt hij in De Standaard. "Ik ga niet verbitterd weg uit deze prachtige functie. Defensie heeft mij heel veel gegeven en daar ben ik dankbaar voor." Pikant detail: Testelmans zou eind dit jaar sowieso met pensioen gaan, maar een mooi afscheid wordt hem niet gegund.

Onderzoek Comité I

Het Comité I – dat toeziet op de werking van de veiligheidsdiensten – is nog steeds bezig met een onderzoek naar de aantijgingen in de gelekte brief. Intussen ziet Testelmans zijn vertrek niet als een teken dat het mank loopt binnen de ADIV. "Ik doe dit in het belang van de dienst. Ik kan niet wachten tot het Comité I klaar is met zijn onderzoek. Die tijd is er gewoon niet", zegt hij. "Ook al heb ik vertrouwen in de afloop. Het feit dat de brief uitgelekt is, toont dat deze mensen niet het belang van de ADIV voor ogen hebben. Ze zouden doorgaan tot mijn kop is gevallen."

Frustratie

Dat er ongenoegen heerst onder sommige personeelsleden van de ADIV staat vast, maar Testelmans ziet dat anders. Hij wijt de hetze aan "frustratie ingevolge een schrijnend gebrek aan mensen voor almaar toenemende verantwoordelijkheden".

Meest gelezen