MR gaat in op CDH-uitnodiging, DéFi weigert en Ecolo gaat niet akkoord met agenda

CDH-voorzitter Benoît Lutgen heeft aangekondigd dat hij morgen aparte gesprekken gaat voeren met MR-voorzitter Olivier Chastel, DéFi-voorzitter Olivier Maingain en de co-voorzitters van Ecolo Zakia Khattabi en Patrick Depriez. Ecolo heeft al gemeld dat de partij het niet eens is met de door CDH voorgestelde agenda en Olivier Maingain van DéFi weigert naar het overleg te gaan. MR-voorzitter Olivier Chastel gaat wel in op de uitnodiging voor een eerste gesprek.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen heeft vanmiddag in een persbericht aangekondigd dat hij morgen in de voormiddag overleg gaat plegen met de voorzitters van MR, DéFi en Ecolo om een manier te vinden om uit de politieke impasse te geraken in Wallonië en Brussel.

Lutgen wil een "constructieve dialoog" aangaan om nieuwe regionale meerderheidsregeringen samen te stellen in Franstalig België en Brussel.

De vijf voorgestelde agendapunten van Lutgen stuiten meteen op gemor bij Ecolo. De partij meldt onmiddellijk dat Ecolo het niet eens is met de agenda. DéFi-voorzitter Olivier Maingain verwerpt het voorstel van CDH en meldt dat hij niet naar de ontmoeting zal gaan. MR-voorzitter Olivier Chastel gaat wel voor "een eerste contact".

De vijf agendapunten van Lutgen zijn: 1. Vermindering van overheidsinstanties om het politieke leven te moraliseren. 2. Het realiseren van beter onderwijs. 3. De economische heropleving stimuleren met o.m. inzetten op jobcreatie. 4. Antwoord bieden op het klimaatvraagstuk en overgang naar hernieuwbare energie. 5. De banden met de maatschappij versterken.

DéFi-voorzitter Maingain vindt het nogal ver gaan dat zijn zijn CDH-collega Lutgen eigenhandig de agenda bepaalt.. "De manier waarop meneer Lutgen de agenda heeft aangekondigd zonder mij te raadplegen- en zonder ook de andere partijen te raadplegen - lijkt mij soloslim spelen en weinig respectvol tegenover de constructieve dialoog die altijd met hem heb gevoerd."

Een definitief nee is het niet. "Ik sluit geen enkele meerderheid uit", zegt Maingain aan "Terzake". "Maar ik wil niet dat het een machtsspel wordt, of een spel van allianties. Wat ik wil, is een echte ethische revolutie."

Meest gelezen