Ook zonder tegenkandidaat nog altijd geen rector verkozen in Gent

Bij een zesde stemronde aan de Universiteit van Gent is er alweer geen vereiste tweederdemeerderheid bereikt. Het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe behaalde 58,62 procent van de stemmen. Opvallend, want de tegenkandidaat, het duo Van Huylenbroeck en De Saeger trok zich vorige maand terug uit de race. Morgen start de zevende ronde.

Het kandidaat-duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe haalde ook deze keer geen vereiste tweederdemeerderheid. Ze kregen de steun van 58,62 procent van de kiezers, terwijl er 66,66 procent van de stemmen nodig is. Deze uitslag ligt in de lijn van de vorige vijf stemrondes. Opvallend: 41,38 procent stemde deze keer blanco.

Een opmerkelijke uitslag, want de tegenkandidaat, het duo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger, trok zich vorige maand terug uit de race. De twee duo's sloten na vijf mislukte stemrondes een compromis: Van de Walle zou rector worden met vijf vicerectoren waaronder Van Herreweghe, Van Huylenbroeck en De Saeger. Ze zouden volgend jaar als "1 team werken aan een gemeenschappelijk programma". 

Zevende ronde

Morgenvroeg start er een volgende ronde. Donderdagochtend weten we of deze zevende ronde een rector oplevert. Als deze tweede stemmencyclus met nog vier rondes niet voldoende is, zal volgens Herwig Bruneel, een lid van de Raad van Bestuur van de universiteit, een nieuw kandidatenduo zich kandidaat stellen. Het gaat om Patrick De Baets, academisch secretaris van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Karin Raeymaeckers van de faculteit communicatiewetenschappen. 

Meest gelezen